Livsstil

Halloween i Sverige

Halloween närmar sig och för oss i Sverige är det en ny högtid. Det är en högtid så pass ny att många av oss minns hur halloweenfirande började firas här och var under 1990-talet. Vad man kanske inte vet är att detaljhandeln i Sverige vid den tiden arbetade hårt på att lansera halloween i Sverige. Under 1990-talet spred sig firandet över landet efter att ha lanserats hårt 1990. För detaljhandeln ger halloween en möjlighet till att sälja utklädningsattiraljer likväl som godis och andra tillbehör.

 

Även om halloweenfirandet är en ny företeelse i Sverige så är det också ett firande många uppskattar. Barn likväl som vuxna ges möjligheten att klä ut sig och för en stund vara någon annan. Utklädnaden och lekfullheten är viktiga inslag i firandet. Firandet i Sverige har inte fått samma genomslag som i USA men där har å andra sidan halloween firats under betydligt längre tid. Firandet av halloween visar tydligt på hur föränderliga våra traditioner faktiskt är. För den som är född under 1990-talets början är det ett självklart inslag som funnits under hela den personens liv. För den som istället är född på 1960-talet eller 1970-talet så är det en högtid man faktiskt minns när den började firas. Om ytterligare tjugo eller trettio år kommer firandet troligen anses vara något man alltid ha firat på samma sätt som många av våra andra traditioner. Luciafirandet som av många uppfattas som en uråldrig tradition fick sitt genomslag 1927 då Stockholms Dagblad anordnade det första luciatåget i Stockholm.

Traditioner förändras över tid precis som vi människor och det är nog själva charmen med dem!

Läs gärna:

Lucia

Midsommartraditioner

Text och bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s