Livsstil

Slipp julklappspanik!

Du kanske inte alls vill bli påmind om julen ännu. Du vill slippa se julpyntet i affärerna och du blir ganska irriterad på den som påpekar att det nu är mindre än två månader kvar. Att du inte vill tänka på julen ännu beror förmodligen på att det stressar dig. Och just därför är det dags att börja julstöka redan nu!

Planera!
Att ordna julklappar skall vara roligt. Men att springa runt på ett överfyllt köpcentrum tre dagar före julafton kan knäcka den mest shoppinglada. Börja därför redan nu om du inte gjort det. Börja med att göra en liten lista på vilka julklappar du behöver skaffa. Tänk ut ungefär vad varje klapp får kosta och försök komma på förslag på vad du kan ge bort. När du gjort din lista har du mer överblick och du kan också fundera över vilka affärer du behöver besöka. Använd nätet för att jämföra priser, och om något skall beställas från nätbutik så gör det genast! Om du skjuter på det för länge så blir du kanske tvungen att överge julklappsidén eftersom varorna inte hinner fram.

Att ge bort ska vara kul! Planera tomteverkstaden lite så slipper du undan stressen.

Göra eget
Om du är ute i god tid är det också lättare att hinna tillverka egna julklappar. Det kan vara att måla en tavla, sticka en halsduk, göra i ordning ett fotoalbum eller något annat du har lust till. Om du gillar att slå in paket så kan du lägga riktigt mycket tid på det, och kanske hinner du också med ett julklappsrim!

Personligt men lättvindigt
Man måste inte springa i en massa affärer eller bygga egna julklappar för att kunna ge bort något personligt. Att ge bort något personligt kan innebära att hitta något som passar en persons intressen och som visar att man känner varandra tillräckligt för att veta vad det är. Men det kan faktiskt också vara att ge bort något som är personligt för en själv. Om du själv vurmar för halsdukar, så skulle du mycket väl kunna ge bort halsdukar i julklapp. Om miljöfrågor är viktigt för dig så kan du ge bort miljömärkta hudvårdsprodukter eller kravmärkt snacks. Man kan också förenkla genom att ge bort ungefär samma sak till alla.  En faktabok eller något praktiskt verktyg till exempel. Välj något du själv gillar!

Låt mottagaren bestämma – litegrann
Det finns också massor av smarta presentkort att ge bort som kan kännas lite roligare än att ge bort pengar. Satsa på något som man kanske inte unnar sig själv. På personliga almanackan kan man ge bort en almanacka eller skrivbok som mottagaren själv får designa. På tidningskungen kan man ge bort prenumerationer på en massa olika tidningar.

Ruinera dig inte!
Julfirandet måste inte innebära en fattig januarimånad. Köp inte dyrare klappar än du har råd med! Med fantasi och planering kan man ordna fina klappar för både tio, trettio och femtio kronor. Leta i större varuhus istället för små presentshoppar. Tillverka eget, eller sätt ihop flera småsaker till ett paket. Om du köper en stor burk med fotsalt och ett trepack varma strumpor kan du göra julklappar till tre personer (under förutsättning att de har samma skostorlek). Dela upp fotsaltet i mindre glasburkar. Ta isär de tre strumpparen från varandra. Knyt en matchande rosett kring varje glasburk och runt varje strumppar. Slå in en burk med fotsalt och ett par strumpor i varje paket. Ett sånt här paket blir både fint och personligt. Och bry dig inte om att du ger bort en julklapp som inte kostat så mycket. Att ge och få julklappar är inte samma sak som att byta en exakt summa med varandra.

(Om du skulle läsa denna artikel för sent, misströsta inte! Läs: Julklappshandel – tips för tomteverkstaden

Läs också:
Välj din jul!

Text & bild: Regina Johansson

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s