Kultur

Läskigheter i halloween

Säga vad man vill om Halloween,  oavsett om man för eller emot så kan pulsen i bland behöva höjas med ett par slag. Jag tänker inte på att du ska ta dig ifrån den bekväma soffan för att börja motionera utan närmast på att frossa i läskiga TV-serier i stundande skräcktider. För att få den där obehagliga känslan att infinna sig, ni vet när man inte riktigt kan sätta ned fötterna på golvet utan drar upp dem i soffan och lyssnar efter ljud i mörkret rekommenderar jag:

En kultförklarad klassiker; Buffy the Vampire Slayer (1997) skapad av Joss Whedon som även han är kultförklarad. Buffy är ingen vanlig tonårstjej utan utvald beskyddare mot ondskans mörka avgrund. Till hennes hjälp har hon sin mentor som är tillsynes är en dammig bibliotekarie  samt  sin närmaste vänner, helt utan superkrafter. Den lilla orten Sunnydale verkar fullkomligen dra till sig farliga demoner och vampyrer så Buffy är mycket upptagen ung dam. När jag som tonåring började titta på serien så var jag allt annat än frälst och tittade nog endast för Buffys kärleksintresse “Angels” skull. Men Buffy har det mesta, kärlek, action, drama och intriger. På en skala mellan 1-5 huggtänder får Buffy 3. Buffy är mer underhållande än läskig.

Vi tittare verkar ha outtömligt intresse när det gäller vampyrer vilket producenterna gärna hörsammar. Dessa mytomspunna varelserna har ett förhistoriskt ursprung i den västeuropeiska kulturen och deras mat är huvudsakligen blod eller en människas livsessens, vad det nu kan vara. Så vem vet kanske finns de där “ute”,  kanske har du en granne som inte visar sig ute på dagtid eller alltid  har gardinerna fördragna. Alla kan ju vara potentiella vampyrer eller möjligen agorafobiker. En modern klassiker också den på vampyrtemat är True Blood (2008) med vår egen Alexander Skarsgård. True Blood bygger på bokserien the Southern Vampire Mysteries skriven av Charlaine Harris. Serien fokuserar på den lilla staden Bon Temps i nordvästra Louisana i USA. Huvudkaraktären är Sookie Stackhouse och inte heller är hon en vanlig tjej då hon hör vad andra människor tänker. Vampyrerna kommer ut ur kistan och lilla Bon Temps svämmar över av utomvärldsliga varelser. Efter att ha sett första säsongen var jag chockad då den var så grafisk med våld, blod och sex. Men jag gillar den då den är så annorlunda från alla andra serier om Vampyrer. True blood får 4 huggtänder då äckelfaktorn är hög.

Är man inte sugen på vampyrer är serien Dexter (2006) väl värd att se. Dexter bygger på en bokserie av Jeff Lindsay som heter Darkly Dreaming Dexter. Dexter jobbar som blodanalytiker för polisen i Miami och då han är expert på blod blir han en utmärkt seriemördare. Han har en  kod som han följer som “tillåter” honom att döda riktigt onda människor som enligt Dexter förtjänar att dö. Dexter är verkligen spännande och otroligt blodigt men samtidigt som Dexter är ett rovdjur finns där en svaghet. Han vet inte hur man är människa,  utan bara hur man låtsas att vara en. Dexter är en sån serie som jag personligen inte klarar av att äta till, jag har till och med svårt att se seriens intro utan att känna lite äckel, okej, jag erkänner jättemycket äckel. Eftersom Dexter finns i en verklighet snarlik vår egen är det lät att dras in i serien och verkligen känns hur hesmkt det är då det kunde i verkligheten. Dexter får av mig 5 seriemördarknivar av 5 möjliga. Är du känslig så är detta en serie att undvika.

För att fortsätta på seriemördarspåret är Hannibal  en ny amerikansk serie för året. Serien fokuserar kring många brutala mord som utreds huvudsakligen av Will Graham vars expertis är att profiliera seriemördare. Graham är en person med många störningar och hans lämlighet ifrågassätts ständigt. Till sin hjälp har han ett FBI-team men även Hannibal Lector. Mads Mikkelsen spelar den kultiverade Hannibal som huvudsakligen är psykolog och därför ses som ett bra bollplank för att Graham ska hålla samman. Hannibals brutala sida kryper fram redan i första avsnittet  men det är något som går expertteamet förbi. Hannibal är inget att se om man är känslig. Serien är inte bara brutal som krypa under skinnet-äcklig. Av 5 seriemördarknivar skulle jag om möjligt ge den 6.

Det finns en uppsjö av bra men nervkittlande thriller/skräck-serier  som man kan ge  sömnproblem. Ett par sista tips är antologiserien An American Horror Story (2011) som är inne på sin tredje säsong eller varför inte den ockulta serien Supernatural (2005) som avhandlar allt från spöken, demoner och självaste apokalypsen. Nu finns det inga ursäkter till att inte ha en läskig Halloween.

DSC_1053

Text: Rebecka Kettil

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s