Hem & Trädgård

Skörda och ta tillvara

Vi har sått och planterat, rensat och vattnat våra grönsaker, nu är de skördade och inlagda i matkällare och i skafferi. Jag har fortfarande paprikaplantorna ståendes i vardagsrummet och tomaterna ligger på ett fat för att mogna. Frågan som lätt uppstår nu är vad man ska göra med alla grönsakerna? Det är ju meningen att de ska ätas upp och inte förfaras. Har man dåligt med inspiration är ett bra tips att söka på den aktuella grönsaken och recept på nätet.

Jag fick en bra skörd av butternutpumpa trots att det var första året jag provade att odla butternut. Skörden var så pass god att det problemet uppstod att jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med all pumpa. Hittade ett recept på pumpapaj som jag valde att servera med hemmagjord vaniljglass. Butternuten är god att baka i ugnen antingen i halvor för att sen gratinera med exempelvis fetaost och soltorkade tomater eller ihop med klyftpotatisen.

Hemmagjord vaniljglass 

Vispa 1/2 dl socker med 2 ägg och blanda med 3 dl vispad grädde. Smaksätt med vanilj och frys den antingen i glassmaskin eller i ett fryståligt kärl i minst 4 timmar

bild (2)

För att variera vitkålen, som behöver fett och syra eller kokning för att vi ska kunna tillgodogöra oss näringen i den, så brukar jag göra pizzasallad eller coleslaw. Coleslaw är enkelt att göra och blir ett trevligt tillbehör till maten. Både pizzasallad och coleslaw hör till mina favorittillbehör men ibland kan det vara roligt att variera sig.

En annan sallad med vitkål som bas är den goda Veckosalladen. Namnet kommer sig av att den har lång hållbarhet och håller i 2-3 veckor i kylskåpet.

Veckosallad

Strimla ett litet vitkålshuvud

2-3 paprikor

2-3 morötter

purjo och eller gul lök

koka upp en lag av

1dl olja

1/2 dl vinäger

2-3 msk socker

2 tsk salt

salladskrydda

Slå den kokheta lagen över de strimlade grönsakerna och rör om förvara i kylskåpet i en burk med tätslutande lock 2-3 veckor.

grönsaker
Text och bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s