Resor

Världens närmaste huvudstäder

Vi hade först tänkt åka till London och shoppa. Båda kände till staden och ville gärna tillbaka. Det är smidigt och går snabbt att ta sig dit men så började jag kolla vilka andra destinationer som man kan flyga till från Skavsta flygplats. Nog måste det finnas andra alternativ, platser där vi inte varit tidigare, tänkte jag. Vad jag hittade var den slovakiska huvudstaden Bratislava. Jag lärde mig också att österrikiska Wien och Bratislava är världens två närmaste huvudstäder. Med bara drygt 6 mil emellan kan man lätt ta sig fram med både buss och båt, eftersom Donau flyter genom båda städerna. Jag lade fram förslaget för min kompis Ellinor, som först var lite tveksam. Vi hade ju bestämt oss för London och vem tusan åker till Slovakien på semester?

 

Italienskt i Wien

London förlorade, för vi bestämde oss trots allt för de två närliggande huvudstäderna. Även denna flygresa var snabb och smidig, och på Bratislava Airport hittade vi en direktbuss till Wien. Framme i Österrike checkade vi på ett mysigt pensionat, och när vi två dagar senare checkade ut så hade vi fortfarande bara sett en enda person som jobbade där. Tuffa arbetsdagar i Österrike? Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg eller oroa oss över arbetspolitik. Efter incheckningen hade klockan hunnit bli ganska mycket, så vi gav oss ut på jakt efter en middagsrestaurang. Vi hittade massor av italienska ställen, men det var inte riktigt vad vi var ute efter. Till sist fick vi ändå ge upp, så det blev italienskt ändå. Cannelloni till varmrätt och glass med Amaretto till efterrätt. Mums! Servicen var god, men nog blev jag lite förnärmad över att servitören hade så svårt att förstå min tyska. Själv tycker jag ju att den är ganska bra, men vem är jag att avgöra det?

Bild 1 (800x600)

Wienerschnitzel och Wienerslott

Dagen efter promenerade vi runt en stund i citykärnan. Till lunch åt vi den klassiska wienerschnitzeln, för inte åker man till Wien utan att göra det. Något annat som man bör göra är att besöka Schloß Schönbrunn. Slottet ser ganska trist ut på utsidan, och tyvärr vågade vi oss inte in. Det pågick ett bröllop där, och vi visste inte om det var tillåtet att gå in. Men trädgården! Trädgården är värd allt. Himmelskt stort och väldigt vackert. Vi hann inte se särskilt mycket av den, för det skulle ta en hel dag att gå runt där. Men det vi såg fantastiskt fint. En sådan trädgård skulle man.

Bild 2 (600x800)

Schloß Schönbrunn (Fotograf: Ellinor Gustafson)

Bild 3 (800x600)

Slottsträdgården

Flodvägen till Slovakien

Wien är vackert, och jag kan absolut tänka mig att återvända dit och upptäcka mer. Det blev en kort visit, för morgonen efter var det dags för oss att åka tillbaka till Bratislava. Den här gången tog vi Donau, men hade kanske valt fel båt. Det här var en tråkig, plastig båt och det gick alldeles för snabbt för att man skulle kunna njuta. Fram kom vi i alla fall, och efter att ha gått och gått hittade vi äntligen till busshållsplatsen varifrån vi skulle ta oss bort till vårt hotell. Inte det finaste området i stan, och attans vad mörkt det blev på kvällarna med så lite utebelysning. Men vi hade tak över huvudet, och hur mycket tid spenderar man egentligen på hotellet?

Bild 4 (800x600)

Denna vackra kyrka (Franz-von-Assisi-Kirche) hittade vi vid Donaus strand, på väg till kajplatsen och vår båt mot Bratislava.

Gamla stan i Bratislava

Väderprognosen hade spått regn, regn och regn för vår andra dag i Slovakien. Därför intog vi den dagen frukost, lunch och middag på ett stort köpcenter strax utanför stan. Vi hade ju velat shoppa, så det var väl inte helt fel även om vi gärna hade spenderat dagen utomhus. Men prognosen stämde, och det var skönt att slippa bli blöt. Som kompensation var det strålande solsken dagen efter. Gamla stan var otroligt charmigt Det är alltid trevligt med spår på marken och gamla spårvagnar som använder dem. Vi hittade även de välkända statyerna, vilka gjorde sitt bästa för att smälta in i omgivningen. Kolla in två av här nedan:

Bild 5 (800x600)

Bratislava

 

Torn, slott och slovakiska delikatesser

Vi klättrade upp i det gamla vakttornet, St. Michaels torn, och kunde se ut över gamla stan. Upp till Bratislava Slott hittade vi också, varifrån utsikten var ännu vackrare. Och då gick vi inte ens ända upp, eftersom vi tänkte att man ser slottet bättre på avstånd. Tanken slog oss faktiskt inte, att det kanske fanns något att se också på insidan…

Bild 7 (600x800)

St. Michaels torn

Bild 8 (800x600)

Bratislava Slott

Förutom fina utsikter testade vi även den slovakiska maten. Den föll oss kanske inte riktigt i smaken, men det var i alla fall roligt att smaka. Exakt vad det var för mat minns jag inte, men kolla på bilden nedan för att få en uppfattning. Det var en trevlig resa, och kul att kunna slå två flugor i en smäll. Båda städerna var härliga på sitt sätt och jag rekommenderar båda, även fast Bratislava nog är den mest spännande. För vem tusan åker till Slovakien på semester?

För att läsa om Evas nuvarande resa till Nairobi läs hennes blogg Nomaden

Text: Eva Sandberg

Bild: Tillhör Eva Sandberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s