Krönika

Krönika: Fylla (arton)

Den tionde oktober fyllde jag 18 år. Nu är jag myndig, nu är jag vuxen. Det är nu jag ska ta ansvar för allt jag gör, visa samhället och mina föräldrar att jag har vuxit upp och kan sköta mig, att jag vet hur man ska bete sig. Men det är också nu jag ska visa mina vänner att jag vet hur man festar för det är nu jag får gå på krogen.

Krönika: Fylla (arton)

Att bli myndig innebär mer frihet – och mer ansvar. Att plötsligt få gå på krogen kan vara svårhanterligt.

Denna balansgång är inte alltid lätt och man kan lätt se flera exempel på hur det har gått fel när man firar sin artonårsdag. När det slutar på sjukhus med alkoholförgiftning. Jag ska inte säga att jag inte gjorde nått av detta för jag var ute på krogen redan dagen efter jag hade fyllt. Men det jag är stolt över är att jag tog en drink och en cider, sen drack jag inget mer. Jag gjorde inget dumt och jag ringde mina föräldrar direkt när jag kom hem till min kompis jag skulle sova hos.

Jag är nu en artonårig student, som är kär. Jag skiljer mig inte rent praktiskt från dem som hamnar på sjukhus med alkoholförgiftning. Men att jag inte hamnade där har jag nog mycket att tacka mina föräldrar att tacka för. Vi har alltid kunnat prata om allt och de var noga med att prata med mig om allt som kunde hända på krogen, inklusive detta om att jag ALLTID skulle ha koll på mitt glas, att inte lämna mina kompisar och allt det där. Visst tyckte jag att de var jobbiga. Men jag lyssnade och gjorde allt de sa.

Så jag fick en jätterolig kväll med mina vänner, och samtidigt hade jag stolta föräldrar när jag kom hem!

Jag kan inte mer än att ge er alla som läser detta mitt tips – prata med era barn om detta med alkohol och krogmiljö på ett enkelt sätt som gör att det inte känns jobbigt för någon av er. För jag tror inte jag är ensam om att vilja kunna komma hem till stolta föräldrar.

Läs också: Krönika: Vad är en familj?

Text: Anna Norrgran
Bild: Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s