Familj & Hälsa

Vad ska vi äta idag?

Frågan om vad som skall ätas till middag är kanske en av de vanligaste frågorna i en familj när det närmar sig middagstid. Vissa dagar kan det vara lätt att hitta inspiration till vad som skall lagas. Andra dagar känns det kanske helt omöjligt att komma på något som kan passa. Kanske får det bli det som råkar finnas i skafferi och kyl eller det som känns enklast att få klart på kort tid eftersom familjen är hungrig. Det är lätt hänt middagsrepetoaren blir ganska tunn.

matplanering

Att komma på något nytt och innovativt när middagstiden närmar sig är inte helt lätt. Dessutom blir valet av middag då styrt av vad som finns hemma. I vår familj tröttnade vi för några år sedan på att laga mat på det sättet och införde därför matlistor. Vi planerar fyra veckor i taget. Att det blir just fyra veckor är helt enkelt för att det går rätt fort att göra det när man väl har kommit igång. Familjen sätter sig tillsammans runt köksbordet, tar fram samtliga kokböcker och börjar sedan planera. Fredag, lördag och söndag brukar det bli lite festligare mat, sådant som kan få ta tid att laga medan det under veckorna blir mer sådant som är enkelt att göra. Vi brukar spara listorna från tidigare planeringar och låta dem vara grunden för nästa planering. Favoriter får vara kvar och sådant som ingen tyckte om det låter vi vara.

Vi har använt oss av matlistor under några år nu och konstaterar att vi har en mer varierad meny hemma och blivit mer öppna till att pröva på nytt. Eftersom vi sitter tillsammans och planerar blir hela familjen engagerad i vad som skall ätas och det är sällan som barnen protesterar mot det som serveras. Min upplevelse är också att det har gjort barnen mer intresserade av vad maten innehåller och hur den tillagas. Matplaneringstillfället blir ett utmärkt tillfälle att prata om vad maten innehåller men också hur matens råvaror produceras. I år har matlistorna dessutom kompletterats med egen odling som barnen varit delaktiga i. Då blir det verkligen tydligt vad som krävs för att odla en morot, palsternacka eller lök.

Matlistorna underlättar även när det är dags att handla maten som skall ätas. Genom att maten är planerad blir det enkelt att gå igenom vad som skall ätas och vad som behöver handlas. På så vis finns alltid rätt sak hemma. Själva planeringen tar förvisso lite tid, men vinsterna är onekligen många med att göra matplanering.

Text och bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s