Hem & Trädgård

Saft av frysta bär

På sommaren är det ofta intensivt att plocka och ta tillvara allt som mognar. En del av skörden måste man ta om hand med en gång medan annat kan vänta i frysen eller matkällaren tills dess det finns mer tid. Jag plockade och lade mina vinbär i frysen i somras, nu i november är det inte lika mycket att pyssla med i trädgården så nu passar jag på att koka saft. Jag brukar koka saften av vinbär, blandat röda och svarta efter tillgång. Man kan blanda vilka bär och frukter man vill beroende på vad man har tillgång till. Rabarber passar också att göra saft av men blir godare med blandning av exempelvis röda vinbär.

saft1

Blandsaft

Koka upp bär eller frukt med 3-4 dl vatten per kilo. Tag 6 dl till vinbär! Låt koka cirka 10 minuter och låt sedan rinna av i silduk. Det är bra att koka upp bärmassan en gång till med lite mera vatten för att få ur den maximalt med smak och blanda den med saften från första omgången.

saft2

Mät sedan saften och koka upp igen. Tillsätt 6 dl socker per liter avrunnen saft, lite i taget under omrörning, det går bra att minska sockermängden om saften bara ska sparas en kort tid eller frysas.Koka upp saften med sockret och häll den direkt och ända upp på rena flaskor förslut med kokta korkar, förvara svalt. Om saften ska frysas fyll inte ända upp för saften vidgar sig när den fryser och då kan flaskorna spricka.

saft3

Bär som ska kokas sylt av eller användas till efterrätter går också bra att frysa ner och ta upp för tillagning när det passar. Frukt som passar att frysa är plommon som bara behöver sköljas innan infrysningen och äpplen som bör skalas och klyftas innan de läggs i frysen. Frusna äppelklyftor passar, upptinade, till paj eller äppelmos.

I södra Sverige går det fortfarande bra att klippa sina vinbärsbuskar. Man klipper dem för att öka skörden men de röda vinbären ska man klippa väldigt sparsamt och bara ta bort gamla och döda grenar eftersom de får bären på de äldre grenarna. Svarta vinbär kan man beskära hårt och man bör ta bort alla gamla grenar för de bär mest bär på de unga grenarna. Man kan även stamma upp vinbärsbuskar, om man har liten yta eller för att få ett speciellt blickfång i rabatten eller krukan. Om man vill stamma upp sin vinbärsbuske bör man börja med en ung buske som inte växt sig så stor än. Välj en kraftig gren i mitten och klipp bort alla andra. Stötta den med en pinne annars växer den nog inte rakt upp. Välj hur hög stam du vill ha och när grenen nått rätt höjd kan du låta den grena sig. Gör den inte det självmant kan du få klippa av den för att stimulera den att växa ut åt sidorna. Var hela tiden noga med att klippa alla skott som kommer vid roten eller längre ner på stammen än du vill ha dem. Om det är mycket bär man vill ha så är inte en uppstammad vinbärsbuske bästa varianten men det ska ju vara roligt att ha trädgård.

De flesta vanliga trädgårdsbuskar fungerar att stamma upp efter samma princip det är bara att sätta igång och prova sig fram. Det passar bra om man ska prova att göra ett ”miniwoodland” som jag skrivit om tidigare.

Text och Bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s