Hem & Trädgård

Avgränsa med sten

Det är en fantastiskt fin höst med lite regn och rusk men milt väder. Det betyder att man fortfarande kan jobba i sin trädgård. Det går bra att flytta växter som tappat löven så länge som det går att gräva i marken. Men det är främst andra projekt som jag tänker på så här sent på hösten.

För att få en mysig och ombonad trädgård så kan man dela in den i olika rum. Dessa kan man dela av på olika sätt med staket, häckar eller kanske en stengärdesgård. Det som är så fantastiskt med trädgårdsplanering är att man kan göra precis som man vill. Man kan göra ett litet mysigt rum utan insyn, omgivet av plank eller växtlighet, eller göra en låg mur för att markera gränsen mellan köksträdgården och fikaplatsen. Om man bor i ett villaområde känns det kanske bra att ha någon form av gräns mot grannens trädgård eller mot gatan. Det vanligaste är att man har en traditionell klippt häck eller ett rakt och prydligt staket. Bor man på hörntomt så måste man tänka på höjden på häcken i korsningen så att den inte skymmer sikten och det är bra att inte skymma sin egen sikt från utfarten på tomten, Det finns regler för hur högt ett plank får vara men inga speciella regler när det gäller häckar utom vid gator och korsningar. Grannarna kanske inte blir stormförtjusta i en fem meter hög granhäck mellan tomterna men inom rimliga gränser tycker jag att man kan tänka fritt när det gäller häckplantering. Jag är förtjust i friväxande häck med blandade buskar. Det betyder att den blir olika hög, olika bred och blommar på olika tillfällen under sommaren. Denna typen av häck kan man variera i oändlighet och är det någon buske som inte trivs kan man byta ut den utan att det faktiskt märks.

bild1

En gammal gärdesgård blir en vacker avgränsning i trädgården

En stengärdesgård kräver en hel del arbete att anlägga men det blir en robust tomtgräns som inte kräver något underhåll. Det finns ofta stenar att köpa från grustag eller andra firmor som sysslar med anläggning. Man får inte utan markägares tillstånd hämta stenar i naturen, de ingår inte i allemansrätten.

bild2

Den som inte råkar ha en gammal gärdesgård i trädgården kan göra en!

För att gärdesgården ska hålla hela husets livslängd bör man göra ett ordentligt underarbete genom att gräva ur matjorden och fylla med makadam, för att undvika frostsprängning i marken. Man kan också göra en enkel avgränsning, som bara håller några år. Den kan kanske vara mellan uteplatsen och gångvägen, för att dölja komposten, för att man inte har råd eller tid att göra en permanent eller för att man gillar att ändra intrycket i sin trädgård.

DSC_0004 (35)

Även detta en vacker stenmur. Till skillnad från gärdesgården är den alldeles ny men pryder likväl sin plats.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild 1-2: Magdalena Jorkvist

Bild 3: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s