Mat & Bak

Baka bröd

November är onekligen en grå och tråkigt månad och då behövs alla sätt att pigga upp tillvaron. Det är lite tidigt ännu att börja pynta inför advent och julbaket är det inte heller riktigt tid för ännu. Fast få saker skapar så mycket stämning och myskänsla som doften av nybakat bröd. Att baka bröd själv är dessutom ekonomiskt fördelaktigt och gott. Passa gärna på att göra flera satser på en gång när du ändå håller på. Det tar inte särskilt mycket mer tid och allt som krävs finns ju redan framme. Sedan är det bara att frysa in och känna sig nöjd över att frysen är välfylld.

DSC_0172

En viktig faktor i att baka bröd är att hitta recept som alltid blir bra. Blir resultatet inte bra är risken stor att man snart tappar inspirationen till att baka. Att arbeta degen ordentligt är också viktigt för att få ett bra resultat. Genom att använda en köksmaskin är det lätt att låta degen arbetas länge. En deg som är välarbetad jäser upp fint och ger stora, fina och luftiga bröd.

Bröd med morot och linfrön

25 g jäst

5 dl vatten

0,5 dl rapsolja

2 msk flytande honung

2 morötter (finrivna)

1 dl krossade linfrön

0,5 dl linfrön

2 msk torkade nässlor

6 dl rågsikt

8 dl vetemjöl

DSC_0175

Rör ut jästen med ljummet vatten i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen tills den är smidig. Allra bäst blir degen om den görs i en köksmaskin och får stå och blanda i 5-10 minuter. Jäs ca 1 timme. Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 16 delar och rulla dem till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs ca 30 min utan bakduk. Grädda 10-15 min mitt i ugnen på 225 grader. Låt bullarna svalna på galler eller på en bakduk. De torkade nässlorna kan uteslutas ur receptet, men prova gärna eftersom det ger lite krydda till brödet!

Text & Bild: Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s