Resor

Aachen, Tysklands första huvudstad

Berlin, Hamburg, München – det finns många välkända städer i Tyskland. Städer där det firas Oktoberfest och där man kan titta på rester från en fallen mur. Städer där man kan ha ett stort umgänge, där det är lätt att lära känna andra och få vänner. Städer dit unga människor från hela världen åker för att jobba som Au Pair. Men jag – jag åkte till Aachen. Staden i väst som gränsar till både Nederländerna och Belgien. Staden som är känt för sitt tekniska elituniversitet (RWTH) och den årliga ryttarfestivalen (CHIO). Staden som sägs ha varit Tysklands första huvudstad.

Det här är inte en berättelse om min tid som Au Pair, utan en reseguide till Aachen och dess intilliggande sevärdheter. Trots att jag bott i flera andra städer efteråt, så blir jag aldrig så nostalgisk som när jag tänker tillbaka på Aachen. Det är en mysig och historisk stad som även ligger väldigt strategiskt till om man vill slå flera flugor i samma smäll.

Historiska sevärdheter

  • Mitt i centrala Aachen står den ståtliga Domkyrkan. Tysklands första kulturminnesmärke, och den andra i världen att sättas upp på Unescos världsarvslista. Katedralen började byggas redan i slutet av 800-talet. Det finns guidade turer på engelska. Mer information här.
  • Aachen är en gammal spa-stad, och dess egentliga namn är Bad Aachen. Staden har sedan 2000 år tillbaka varit känd för sina badmöjligheter. Det finns många varma källor att besöka här. Elisenbrunnen är en fontän som symboliserar spa-staden, och vattnet här sägs ha helande effekter. Prova själv att dricka det. Men jag varnar dig – det luktar väldigt illa här!
  • Aachen var en gång inringat av en dubbel stadsmur, och många delar av murarna och tornen finns ännu kvar. Den innersta muren är från 1100-talet, och den yttre från 1300-talet. Besök till exempel Pontmitteltor vid gatan Pontstraße, ett av de fyra huvudtornen från den inre muren.
Bild 1

Aachener Dom

Karnevalen

Den här delen av Tyskland, och Nederländerna, är känt för sina karnevaler. Det är en årlig karneval som startar 40 dagar innan påsk. Karnevalen med karnevaltåget pågår i tre dagar, men festligheterna börjar redan innan dess. Nästa år går karnevalen av stapeln 3-5 mars. Barn som tittar på karnevaltågen står redo att ta emot godis som kastas från de olika vagnarna i tåget. Man hinner samla på sig mycket snask under dessa tre dagar. Väldigt många klär ut sig även fast de inte medverkar i tåget. Det är väldigt roligt att vara i Aachen under karnevalen. Det är en av städerna som firas mest och störst i Tyskland. Räkna med extrem trängsel på alla pubar och restauranger på kvällarna.

Bild 2

Karneval i Aachen

Shopping och restauranger

Det finns många bra affärer i Aachen för den som är intresserad av att shoppa – både stora kedjor och lokala butiker. Du hittar de flesta runt marknadsplatsen (torget), domkyrkan och Elisenbrunnen. På Adelbertstraße finns många av de stora kedjorna.

Bra, prisvärda restauranger hittar du på Pontstraße. Testa gärna också en Bratwurst hos någon av ”korvgubbarna” på stan. I Tyskland finns många italienska glassbarer, och Aachen är inte ett undantag. Du behöver nog inte leta så noga för att hitta en. Himmelskt gott!

För den som gillar spansk tapas är Paella ett måste. Paella är en liten spansk restaurang där det serveras tapasbuffé varje kväll. Alla fat kostar cirka 20 kronor styck, och då ingår bröd. Ta vad du vill ha, så räknar servitören faten när det är dags att betala. Missa heller inte deras berömda cocktails för drygt 40 kronor. Det finns självklart annat spanskt på menyn, om du inte vill ha tapas. Här är länken till Paellas webbplats på tyska.

Bild 3

Den spanska tapasrestaurangen Paella

För chokladälskaren

Allas vår älskade Lindt har en fabrik i Aachen, dit man kan åka för att köpa andrasorteringen av den här fantastiskt goda chokladen. För den som älskar choklad är ett besök på Lindt Werksverkauf ett måste. Kolla öppettiderna här (webbplatsen är på tyska). På tal om choklad kan man också besöka Lambertz fabriksförsäljning, och köpa julsnask från Aachen. Aachener Printen en variant av Lebkuchen, vilket är en tysk godbit som påminner lite om mjuk pepparkaka med en hint av anis. Finns i olika varianter, men min favorit är den med chokladöverdrag. Hitta till Werksverkauf Lambertz här, eller besök butiken i stan, på adressen Friedrich-Wilhelm-plats 9-10, precis vid Elisenbrunnen.

Bild 4

Lindt chokladfabrik

Nära Aachen

  • Maastricht är en charmig liten stad som ligger bara några mil från Aachen, över den nederländska gränsen. Ta tåget eller bussen från Aachen Hauptbahnhof (centralstationen).
  • I Vaals ligger Dreilandenpunt – punkten där Tyskland, Nederländerna och Belgien möts. Här kan du stå i alla tre länder samtidigt, och testa att gå vilse i en häck-labyrint. Det går flera bussar hit från Bushof (busstationen) i Aachen. Även Vaals ligger i Nederländerna.
  • Planerar du ett längre uppehåll i den här delen av Europa kanske du har tid för ett snabbt besök i en huvudstad. Från Aachen är det 1,5 timmes tågresa till Bryssel, och 3 timmar till Amsterdam eller Paris.
Bild 5

Platsen där Tyskland, Nederländerna och Beligen möts

Ta sig dit

Flyg – Närliggande flygplatser är Köln-Bonn, Düsseldorf, Düsseldorf Weeze och Eindhoven (i Nederländerna). Du du kan lätt ta dig till Aachen med tåg från dessa städer. Biljett behöver inte köpas i förväg, utan det finns lättanvända biljettmaskiner på tågstationerna. Men notera att det inte går att köpa biljett på tåget, utan det måste fixas innan du kliver på.

Tåg – Aachen ligger bara en kort tågluff bort från Köpenhamn. Sök efter din resa på raileurope-world.com. Du kan köpa biljetten direkt på webbplatsen, eller varför inte passa på och skaffa ett Interrail-kort på SJ istället, så kan du resa lite mer i Europa medan du ändå håller på.

Bil – Det är lätt att bila från Sverige, och inte särskilt långt heller (ca 850 km).

Läs om Evas nuvarande resa i Afrika på Nomaden

Text & bild: Eva Sandberg

Kategorier:Resor

Märkt som:, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s