Sociala medier

Att kommunicera med smileys

Smileysar har blivit vanliga tack vare sms, mail och sociala medier, men de har funnits betydligt längre än vi har sms:at. Redan på 1800-talet skissades några exempel på känslosymboler fram och publicerades i en amerikansk tidning. För drygt trettio år sedan bildade en professor i Pittsburgh den första digitala smileyn med hjälp av kolon, bindestreck och parentes. Detta till en följd av en diskussion om hur svårt det är att vara skämtsam på nätet.

Många av oss använder smileysar varje dag i vårt skriftspråk. För det mesta fungerar det bra, trots att ingen av oss fått någon skolning i vad olika smileys betyder och när de ska användas. Men kan man skicka en glad gubbe till vem som helst?

I en sms-konversation utgör smileysarna en viktig roll. Här är några av de vanligaste smileysarna, på tre olika sätt: med eller utan näsa och som bild.

Varför räcker det inte med bokstäver?
Språket vi använder i sms och i sociala medier skiljer sig mycket från det traditionella skriftspråket. Vi kan vara begränsade i antalet tecken och kommunikationen är ofta snabb. Ett kortfattat språk kan lätt uppfattas som barskt när vi inte ser ansiktsuttrycket eller hör tonläget på den vi kommunicerar med. Eftersom olika smileys symboliserar olika känslor är de idealiska att använda för att göra kommunikationen tydligare.

När skall man smajla?
Eftersom vi är så vana vid att smileysarna används, så kan avsaknad av dem göra att ett meddelande uppfattas som till exempel argt, surt, ledset eller otrevligt. De kan användas i konversationer med både människor man känner väl och människor man inte känner alls, men de passar sällan i formella sammanhang! I debattartiklar, jobbansökningar, i mailkontakt med myndigheter eller affärskontakter kan det uppfattas som oseriöst. Använd det gamla hederliga skriftspråket i stället, jobba på att vara tydlig och att hitta en trevlig ton i din text. Ordvalen kan göra stor skillnad!

Hur gör man?
Smileysar kan enkelt byggas med de tecken som finns på ett vanligt tangentbord både på datorer och i surfplattor och mobiler. Från början hade nästan alltid smileys en ”näsa” – den såg alltså ut såhär: : – ) . Nuförtiden är det vanligt att man hoppar över näsan eftersom det går fortare och tar mindre plats. I vissa program, till exempel i sms-funktioner på mobiler eller i chattforum kan tecknen omvandlas till färgglada, lite mer avancerade smileys. I alla nyare mobiltelefoner finns en massa symboler föreställande allt från hundar, tårtor och människor. Men om man använder dessa får man se upp lite – det är inte säkert att mottagaren kan se dem om man inte har samma slags telefon. Då syns de fina bilderna bara som små fyrkanter eller en massa obegripliga symboler. De flesta smileysarna är ganska lätta att förstå, men om du är osäker kan du ju alltid fråga någon eller söka efter en smileys-guide.

Precis som när det gäller alla andra språk, är smileys-språket levande. Sättet vi använder det på och symbolernas användning förändras är under ständig förändring. Det lättaste sättet att lära sig det är att använda det!

Läs också:
Hat på sociala medier
Vanliga sociala medier – just nu

Text & bild: Regina Johansson

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s