Kultur

Kärlekslås

Kanske har du lagt märke till dem, kärlekslåsen som idag pryder allt fler broar i världens städer. Ordet kärlekslås lades till på Språkrådets nyordslista 2010 och beskrivs som hänglås som ett kärlekspar fäster på någon offentlig plats och låser, varefter nyckeln kastas bort; symboliserar evig kärlek”

lås2

Platsen för kärlekslåsen är oftast en bro men det kan också vara ett räcke eller annan plats där det enkelt går att låsa fast ett lås. I Sverige är företeelsen relativt ny och först under 2009 började kärlekslås att dyka upp på broar i Stockholm. I Asien har traditionen funnits under längre tid exempelvis på flera platser längs Kinesiska muren.

lås1

Lås på Ha’Penny Bridge i Dublin

Att låsa fast ett kärlekslås har dessutom blivit ett vanligare sätt att fira ett förhållandes årsdagar. Många väljer att skriva namn på låset innan det låses fast och innan nyckeln kastas i vattnet. Genom att låsa fast kärleken blir den evig!  Ceremonier av olika slag har alltid varit viktiga för människor. Genom ceremonier lyfter vi fram viktiga tillfällen i livet och markerar dem som särskilt viktiga. Genom att rama in en dag särskilt blir det en dag att minnas under resten av livet. Bröllop, dop, konfirmationer och examen är exempel på sådana ceremoniella tillfällen i livet. Men kanske behöver vardagen också sin inramning och då blir ett kärlekslås ett enkelt sätt att skapa en ceremoni i förhållandet.

lås3

Bild och Text: Liza Kettil

Kategorier:Kultur

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s