Hem & Trädgård

Spara frön och växter till nästa år!

Nu är alla blommor inplockade från balkong och altan. Jag är sparsam och vill gärna ha mina favoritblommor kvar i flera år. Då gäller det att vinterförvara dem på ett lämpligt sätt. En frostfri men sval och ljus veranda är det ultimata sättet att förvara pelargonior och andra blommor som har tillbringat sommaren ute. Nu är det inte så många som har tillgång till den perfekta verandan, då får vi göra det bästa av situationen.

Jag ställer mina pelargonior, efter att ha klippt ner dem lite, på fönsterbrädan bakom en gardin. Då får de lite svalare eftersom jag inte har några element under fönsterna. De ska också vattnas sparsamt när det inte är så ljust längre. På ungefär samma sätt gör jag med Cyklamen och Azalea när de har slutat att blomma. Cyklamen och Azalea låter jag stå ute hela sommaren och då blommar de gärna rikligt när man tar in dem på hösten. Att spara sin Azalea är lite krångligare än att spara vissa andra blommor. Azalean vill gärna stå ljust och svalt vara jämt fuktig och gärna med hög luftfuktighet. Man får försöka att kompensera den torra inomhusluften med att duscha Azalean varje vecka, men inte direkt på blommorna.

Cyklamen är inte så kinkig men gillar att ha det svalt, det är en svår kombination när man helst vill ha den framme när den blommar. Det är därför den trivs så bra ute. Denna sommaren ville det sig väl och min Cyklamen har fått flera frökapslar, jag klippte av de flesta men sparade två för att få frön. Det är spännande att prova att driva fram egna Cyklamen från frö.

Spara frön och växter till nästa år!

Kamelia och cyklamen är båda lite kinkiga växter. Då blir det en extra stor utmaning att vinterförvara!

I våras blev jag för första gången ägare till en Kamelia, en spännande växt som tål en del frost men är kanske inte tillräckligt tålig för att stå ute på vintern här i Sverige. Min Kamelia har fått tillbringa sommaren ute i rabatten och ser ut att må bra av det. Jag har läst på om Kamelior och de verkar vara lika kinkiga som Azaleor med växtplats och fuktighet. Då återstår bara att glasa i altanen och placera de kinkiga damerna där.

Att vinterförvara trädgårdsväxter som är planterade i kruka kan också vara en utmaning. De tål frost men det är skillnad på frosten i en kruka och nere i marken. Jag har en blåbärsplanta i kruka som har tillbringat sommaren på altanen. Jag ska prova att svepa om den med en trasmatta denna vintern och se om det räcker. Att förvara den i ett förråd är alternativet men det är tungt att få den stora krukan dit.

Text & bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s