Ekonomi & Arbetsliv

Student och småbarnspappa

Hur är det att plugga när man har småbarn? Räcker tiden, orken och pengarna till? Mattias Karlsson är 29 år och läser tekniskt basår på Högskolan Väst i Trollhättan. Dessutom är han pappa till en dotter på nio månader. 

– Det är stressigt. Skolan har ett högt tempo och kräver mycket tid och plugg hemma. Och så jag vill vara med min dotter också också!

mattiasinterv2

Det är svårt att veta hur man ska disponera tiden mellan skolan och resten av livet. Det blir lätt att man skjuter upp pluggandet, för att bara plocka ur diskmaskinen eller något annat.

Om en förälder studerar påverkar det hela familjen. När Mattias får frågan om han ångrar att han inte läste innan han fick barn så svarar han att det hade varit lättare att läsa utan barn, och speciellt om han hade gjort det direkt efter gymnasiet.

– Men jag fick inte tummen ur tidigare, visste inte alls vad jag ville. Att bli förälder gav en extra push att ta tag i det.

Många föräldrar funderar på om det är lättare att studera när man har små eller större barn. Mattias säger att han inte vet om det hade varit lättare om hans dotter varit äldre.

– När jag är borta märker jag ju ingen skillnad, om hon är hemma eller på förskola när jag är borta. Men det är klart min sambo hade inte behövt lika mycket avlastning om hon också jobbat och inte hade varit mamma hela dagen. Bebisen behöver ju också mycket passning nu, när hon blir lite större behöver man inte hålla koll precis hela tiden.

pappa och student

Mattias tillvaro har förändrats mycket de senaste månaderna! Han har blivit pappa och har tagit tjänstledigt från sin tjänst som undersköterska. Nu läser han matte, fysik och kemi för att kunna söka vidare sedan.

Ekonomin blir givetvis  tightare med en student och en föräldraledig, men Mattias känner sig inte så orolig.

– Man får dra ner på det som inte är nödvändigt. För mig är det skönt att veta att jag har stöd från mor och far om det krisar.

Trots att det är lite tyngre att plugga när man har småbarn så skulle Mattias inte avråda någon annan förälder från att studera. Arbetet man lägger betalar sig ju förhoppningsvis senare. Och det finns ju sina fördelar med att ha varit vuxen ett tag innan man börjar studera:

– Nu när jag hunnit prova på lite olika jobb så är det lättare att veta vad jag vill göra i framtiden. Det känns bra att lära sig nya saker och att det kan ge jobb inom nya områden. Och jag är mer disciplinerad nu än jag jag var yngre. Bland annat så är mitt alkoholbehov lägre nuförtiden..

Läs också:
Studera: Att bädda för arbetslivet

Text & bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s