Familj & Hälsa

Alternativ julkalender till barnen

Nu är det bara en dryg vecka kvar till första december. Då börjar nedräkningen till julafton på allvar! Många föräldrar gör egna adventskalendrar till barnen varje år, med tjugofyra inslagna små presenter.

Barnen tycker säkert det är roligt, men det kan bli en smula arbetsamt för föräldrarna. Det som kändes som en bra idé när man bara hade ett barn kanske inte känns lika roligt när man har tre. Då blir det ju 72 småpaket som skall vara fixade innan första december! Förutom att det kan bli svårt att hitta passande presenter så kan det också bli kostsamt, och när det hela är över kommer man att ha en massa nya småprylar i hemmet.

Det viktigaste är att jultraditionerna känns roliga – inte kravfyllda! Om du tycker att det är jätteroligt att göra denna typ av adventskalender till barnen, självklart skall du då fortsätta med det. Men för den som vill räkna ner december med sina barn utan att lägga allt för mycket arbete och pengar, vill vi tipsa om en annan variant: gör en pyntkalender!

pyntklaender

Många av oss vill ha mindre julsaker i början av december och mer i slutet. Varför inte låta barnen sköta pyntandet?

Barn tycker om små ritualer, som att tända ljus eller att öppna en lucka i en kalender. Ofta tycker de också att det är roligt att julpynta och att känna igen sakerna från förra året. Låt därför ert  julpynt vara innehållet i dina barns kalender. Antingen slår du in tomtar och pynt i små paket, eller så låter du barnen stoppa in handen i en påse och utan att titta välja ett pynt. Sedan får barnen placera pyntet där de tycker att de passar.

Om du tycker att det blir för oorganiserat, kan du istället ge barnet en egen liten plastgran. I adventskalendern lägger du julgranspynt. Då får barnet pynta granen lite varje dag.

Säkert kommer du på ett roligt sätt att göra en pyntkalender som passar just er familj!

Läs också:
Välj din jul
Slipp julklappspanik!

Text & bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s