Kultur

Verkligen verkligt!

Jag växte upp i en TV-era då Reality-TV slog ned som en meteorit i våra vardagsrum. Jag satt som fastklistrad när Expedition Robinson visades varje lördag och på måndagen diskuterades avsnittet av alla i min klass, det var nästan obligatoriskt att ha sett det. Ingen kan ha missat då Martin Melin gjorde TV-historia med en massage som blev betydligt mer intim än vad han räknat med.

När Big Brother kom var det ett skämsprogram eller så kallad fulkultur men konceptet Reality-TV har luckrats upp och idag finns en rad olika genrer som Help Reality, Yrkessåpa, Vildmarkssåpa, Dejtingsåpa och Dokusåpa och säkerligen  finns det fler underkategorier. Vi får följa med när främlingar går på middag med okända, när ensamma bönder söker tvåsamhet och med familjer som har ovanligt många barn. Såpan kom för att stanna men nu är det inte längre mobbningssåpan  Big Brother som är lika intressant att skildra. Istället vill vi se verkliga händelser i verkliga människors liv så som viktnedgång,barnuppfostran och kändisliv. Men hur verklig är verkligheten som skildras? Händer det mer intressanta saker i människors liv för att de är på TV?

Svaret är kort och gott, Ja! Det lätt att inte ha ett kritisk öga när man ser bilderna susar förbi på näthinnan då det är och ska vara underhållning. Men det är lätt hänt att man tar den verklighet man ser som synonym för sanning. Det du ser, det färdiga materialet har bearbeats både under inspelningen och under redigeringen. Det handlar om små manipulationer för att få reaktioner av de medverkande. Produktionsteamet sätter en sak i rullning och filmar reaktionen och hoppas på hög avkastning.Det kan vara att förlägga ett föremål eller att skapa en händelse för att få starka reaktioner från de medverkande. I Halv åtta hos mig använder man sig av dessa manipulationer igenom att bjuda på sig. En tugga fattas i efterrätten och den som lagar maten “anklagar” programmets berättare, Helge Skoog för att vara den skyldige. Som i sin tur svara på sin sida. Här vet vi som tittare att det rör sig om en manipulation, för vi vet att Helge Skoog inte kan ha tjuvsmakat. Det handlar om en komisk effekt som funkar för att vi går med på att bli lurade.

I andra programmet sker dessa manipulationer mer smygande och gärna redigerar man det material man har på ett specifikt sätt.  De allra flesta program har en person som alla hatar, man avskyr vekrligen den person och det spelar ingen roll om det är Biggest loser eller Keeping up with the Kardashians, det finns  alltid en skurk! Men är skurken så skurkaktig? Självklart finns det människor som faktiskt uppträder mer eller mindre själviskt och elakt men och detta är ett stort MEN, man ska vara medveten om att skurken mer eller mindre regisseras till att vara skurk. Alla deras handlingar förstoras för att få rätt effekt. Deltagare coachas av produktionsteamet till att en viss reaktion och sedan filmar man de “guldkorn” som vaskats fram.

DSC_0147 (3)

En trevlig fikastund framför kameran. Vad händer när kameran inte längre ser?

Så är Reality-TV lika med skräp-TV? Personligen älskar jag konceptet Reality-TV och skulle inte lättvindligt sluta att se på Project Runway. Jag älskar att se ett par avsnitt av Keeping up with the Kardashians eller jag älskar att hata det och att skaka på huvudet när de enligt min mening gör tokiga saker.

Vem kan glömma pärlor som när Jessica Simpson förväxlar kyckling med tonfisk, det är en klassiker men det är också icke att förglömma ett konstruerat scenario. Det var hon själv som frågade “Är det kyckling eller fisk det jag äter? Jag vet att det är tonfisk.” Men vad hände innan kamerorna rullade? Så skräp-TV?  Inte i min mening, underhållande  i hög grad men det är viktigt att inte ta den filmade verkligheten för sanning. Allt i Reality-TV är konstruerat, kanske inte  är bluff men det är förvanskat, regisserat och klippt till den form vi sedan presenteras för.

Text: Rebecka Kettil

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Kultur

Märkt som:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s