Hem & Trädgård

Villaträdgårdens historia

När mörkret sänker sig nu i slutet av november och man inte kan arbeta i sin trädgård på lediga kvällar, då passar det bra att drömma sig bort med en välskriven trädgårdsbok med fina bilder.

image

Om du är intresserad av trädgårdshistoria eller om du har ett hus du vill återskapa en tidstypisk trädgård till så vill jag rekommendera dig att läsa: Villaträdgårdens historia av Åsa Wilke. Det är en välskriven bok som inspirerar till att anpassa sin trädgård till husets byggnadsår. Den är full av vackra bilder både nytagna och gamla. Tidstypiska trädgårdsdetaljer blandat med växtförteckningar och ritningar på hela trädgårdar.

Boken följer olika trädgårdsstilar från 1850 och fram till nutid, Åsa Wilke beskriver trädgårdarna både ur arkitektonisk och praktisk synvinkel på ett intressant och lättläst sätt. Läsaren får veta vilka sorter av både blommor, grönsaker och fruktträd som rekommenderades  i en egnahemsträdgård i början av 1900-talet men även hur en trädgård skulle utformas för att vara funktionell.

”Odlandet i egnahemsträdgården framställdes som nyttigt för såväl kropp som själ, men framför allt som ett viktigt tillskott till hushållets ekonomi. Det är svårt att i dagens villaträdgårdar förstå hur stor del av egnahemträdgården som användes för odling. Då man tittar på trädgårdsritningar från den tiden är det lätt att tolka de stora ytorna som gräsmattor, men de utgjorde till stod del odlingsbäddar med rotfrukter, grönsaker och bärbuskar”

Att titta på trädgårdsritningar från egnahemsträdgårdar kan vara en god idé för den som vill bli mer självförsörjande av frukt och grönt.

Både husens utseende och trädgårdens utformning var mycket styrd av samhället och vi blev inte mer individualistiska förrän på 1980-talet. Vid samma tid började man också ifrågasätta om trädgårdens främsta uppgift verkligen var att vara lättskött, praktisk och oföränderlig. Kanske kunde en trädgård istället vara en plats för glädje och avkoppling. Ett uttryck för personligheten hos trädgårdens ägare kanske?

Jag blev väldigt inspirerad av boken och ville ut och jobba i trädgården med en gång. Bara några månader kvar så är nästa säsong här!

Text: Magdalena Jorkvist

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s