Ekonomi & Arbetsliv

Din tid är pengar!

Tiden spelar en mycket stor roll i våra liv och ingen kan komma undan det. Allting kretsar kring tid och det beror till viss del på samhället, men också på naturen. Man kan betrakta tiden på många sätt. Som en ständig bristvara, eller som något som går för fort eller för långsamt. Men än sak är säker – tid är värdefullt!

”Tid är pengar”. Ett uttryck som för tankarna till börsnoterade företag, men som gäller oss alla. När vi arbetar säljer vi vår tid och när vi köper en tjänst, betalar vi för någon annans tid. Att se sin tid som något värdefullt och som en handelsvara eller tillgång är viktigt. När man söker jobb är det till exempel viktigt att minnas att arbetsgivaren behöver något av dig, det är inte bara du som behöver ett arbete.

Tid är pengar

Hur ser du på pengar och dess värde? En hundralapp känns kanske inte som så mycket pengar. Men hur lång tid har du jobbat för att få ihop hundra kronor? Kanske blir man mer noggrann med var man gör av lönen om man tänker på det hårda arbete som ligger bakom.

Men även om tid är pengar, så kan vi ju inte sälja ut all tid vi har. För en hel del av tiden behöver vi själva. En del människor gillar att jobba mycket, och för andra är det viktigt med mycket fritid. Ofta går det att omfördela resurserna så att livet fungerar så som vill ha det. För den som vill lägga mycket tid på att arbeta, finns kanske ekonomiskt utrymme till att köpa varor och tjänster som gör att det ändå finns lite ledig tid. Den som  är mindre på jobbet och mer hemma kan välja billigare men mer tidsödande alternativ i sin vardag – som att måla om huset själv eller baka sitt eget bröd. Här kan det dock vara lätt att bedra sig när man väger tid och pengar mot varandra. Det visar sig särskilt tydligt när man skall renovera hemma. Ibland väljer man att göra det själv för att det är billigare. Men så tar det väldigt lång tid och många arbetstimmar och blir aldrig färdigt och är inte ens roligt. Då hade det kanske varit en bättre idé att jobba extra ett tag, få in mer lön och istället hyra in ett proffs och få det färdigt på någon vecka!

Läs också:
Aldrig fattig men ofta pank
Baka bröd

Text & bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s