Livsstil

Lucka nummer 1 i julkalendern!

Hitta julstämningen här! Varje dag fram till julafton bjuder vi på en liten julspecial med tips och inspiration. Räkna ner december med Livålevas julkalender!

Lucka1

Säkert mys

Aldrig eldar vi så mycket ljus som i december. Och aldrig används väl ordet ”mys” så ofta som nu? Men för att det mysiga inte skall övergå i tragedi måste vi vara petnoga med hur, var och när vi tänder ljus. Vi vet att alla tjatar om brandsäkerhet just nu, men det beror ju på att det faktiskt är familjer som får sina hem nedbrunna för att man inte varit tillräckligt försiktig.

Sunt bondförnuft räcker för att röja undan stora risker. Håll ljusen undan barn, djur och bomull och glöm inte att släcka! Tänk efter när du pyntar adventsljusstaken och lita inte på tjugo år gammal flamskyddad mossa! Lägg i stället in stenar, nötter eller något annat som inte tar eld lätt. Var lite tjatig och gör upp regler hemma och på arbetsplatsen, som att den som tänder har ansvaret för att ljuset släcks.

brandvarnarens dag

Idag, 1 december är det brandvarnarens dag. Så om du inte redan har kontrollerat din brandvarnare idag, res dig upp och gör det nu! När du ändå är där så kan du fundera på om den sitter på lämplig plats och om du skulle behöva fler.

Mys på! Förresten, en sak till! När värmeljusen är utbrunna och skall till återvinningen: glöm inte att peta ur den lilla runda vekeshållaren som sitter i botten. Den är gjord av järn och resten av koppen är gjord av aluminium. Om man inte petar bort vekeshållaren så fastnar hela koppen i en magnet och hamnar i järnåtervinningen. Aluminiumet tål inte lika höga temperaturer som järnet och brinner då upp – och återvinningen var helt förgäves.

Text & bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s