Kultur

Lucka Nr 5: Dricka på jul

Hitta julstämningen här! Varje dag fram till julafton bjuder vi på en liten julspecial med tips och inspiration. Räkna ner december med Livålevas julkalender!

Lucka5

Under julen äter vi mycket. Och dricker massor! Vad vet du om våra vanligaste juldrycker? du någon aning om hur mycket julmust och glögg vi köper i Sverige? Och tänker du följa strömmen eller blir det något nytt i glasen i år?

Julmusten fick sitt namn på 1920-talet och det är också då den började bli vanlig. Den uppfanns redan 1910 men det var 1922 som den slog igenom som alkoholfritt alternativ på julbordet och idag är den en självklar del av julen för många av oss. Den dyker upp i affärerna redan i oktober och ungefär 40 000 000 liter säljs!

Den varma glöggen är förmodligen julens främsta sällskapsdryck!  Kryddat, sötat, uppvärmt vin har förekommit under många århundraden Ordet glögg kommer av det äldre ordet glödg, som betyder ungefär ”värma upp”. I andra språk förekommer drycken under namn som vin chaud, Glühwein och mulled wine. I Sverige dricker vi ungefär 5 miljoner liter glögg om året!

Många vill ha snaps till sillen. Detta skulle kunna vara den äldsta dryckestraditionen kring jul, för vi har kryddat brännvin sedan 1300-talet. Förr kunde man ordineras brännvin med örter för matsmältningens skull, och många håller med om att en snaps är en en bra komponent i en stadig måltid, och att man inte blir lika däst efteråt. Undertecknad kan dock inte skriva under på att det finns vetenskapliga bevis för detta…

Julöl kan tyckas vara en gammal tradition, och det är det på sätt och vis. På 1800-talet drack man gärna svagdricka eller ett kraftigt, mörkt, sött öl till julmaten. Detta söta passade bra till tunga och lite syrliga rätter. Nu har vårt julbord moderniserats och innehåller ofta många lättare rätter, och därför vill många nu ha ett mindre sött  mörkt öl. Sedan ungefär trettio år tillbaka har nästan vartenda bryggeri minst en egen julöl och just ölet har fått en allt större plats bland våra juldrycker.

Vad vill du dricka?
Av olika orsaker vill du kanske inte ha någon eller särskilt mycket alkohol på ditt julbord. Vatten är ett utmärkt alternativ till både alkohol och söta drycker! Du kan smaksätta bordsvattnet genom att lägga några skivor apelsin eller annan frukt i karaffen. Julbordet kan vara nog så mycket ändå utan att man måste dricka sig mätt. Det finns flera bryggerier som också har sin egen julmust, som är lite vuxnare i smaken och inte fullt så söt som julmust ofta är.

Glögg finns ju som bekant både alkoholfritt och med låg procent. Om man vill dra ner på det söta kan man istället brygga te som man smaksätter med exempelvis honung, kardemumma eller kanel.

Inget är heligt! Våga byta ut snapsen mot slånbärssaft, och julölen mot en riktigt färgglad drink. Redan nästa år kommer det nya att kännas om en tradition!

Text: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s