Mat & Bak

Lucka Nr:6 Grönt julbord

Hitta julstämningen här! Varje dag fram till julafton bjuder vi på en liten julspecial med tips och inspiration. Räkna ner december med Livålevas julkalender!

Lucka6

På många julbord i vårt land dominerar köttet och grönsaker finns många gånger bara med som dekoration. Många gånger fortsätter vi att laga de rätter vi alltid har lagat till jul utan att fundera över om det där verkligen är vad vi vill ha. Är det inte någon som äter syltan då är det kanske dags att strunta i den i år. Mer grönt på julbordet mår både vi och miljön bra av. Den som själv inte är vegetarian men väntar gäster till jul som är vegetarianer behöver inte känna oro. Idag finns ett stort utbud av vegetarisk mat i de flesta butiker. Vill man servera samma rätter fast vegetariskt då finns det till exempel korv av både sojaprotein och av quorn. Den vegetariska julmaten måste dock inte vara samma som den traditionella, det är bara fantasin som sätter gränserna.

Bra inspiration för ett grönare julborg

hungrig.nu

arla.se

vegetariskt.com

För många är grönkålen bara det gröna som är med som dekoration på julbordet. Vill man ha något på sitt julbord som verkligen är grönt, gott och nyttigt då är rätter på grönkål helt rätt att satsa på. Så här inför jul kan man i många affärer passa på att köpa färsk grönkål. Passa på att köpa riktigt mycket att lägga i frysen och använda under våren. Grönkålen är fullproppad med nyttigheter och lämpar sig mycket bra att äta under vintern då vi behöver extra av det mesta.

Färsk grönkål behöver repas och förvällas innan den används. Med att repa grönkålen avses helt enkelt att dra bort kålen från de grova stjälkarna. Har du kaniner eller marsvin hemma kommer de att bli mycket glada över att få alla grönkålsstjälkar. Grönkål kan användas till många olika rätter på julbordet. Glöm som sagt inte bort grönkålen efter jul och gör värmande grönkålssoppa. En traditionell julrätt med grönkål är den halländska långkålen.

dsc_0031

Grönkål, så mycket mer än dekoration!

Långkål

300 g grönkål

1 l grönsaksbuljong

2 dl grädde

1-2 msk vetemjöl

Salt & svartpeppar

Gör så här:

Tvätta grönkålen och dra sedan bort stammen i mitten. Koka upp buljongen och lägg i grönkålen, låt koka ca 5 minuter. Häll av all buljong förutom ca 2 dl (spara resten till nästa gång du kokar soppa). Häll på grädden och låt koka ytterligare någon minut. Rör ut vetemjölet i lite vätska och häll sedan ner det i långkålen så såsen redes. Smaka av med salt och svartpeppar.

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s