Hem & Trädgård

Lucka Nr: 8 Julklappar till och från trädgården

Hitta julstämningen här! Varje dag fram till julafton bjuder vi på en liten julspecial med tips och inspiration. Räkna ner december med Livålevas julkalender!

Lucka8

Julen närmar sig med stormsteg och det är mycket som ska ordnas inför årets största helg. Många minskar på mängden julklappar eller på summan de får kosta. Det är klokt för både plånboken och miljön.

Men det är trevligt att ta med sig en liten gåva när man är bortbjuden eller ge bort julklappar som innehåller något billigt men genomtänkt. Tänk på vem som ska få presenten och vilka intressen den personen har och vad det får kosta. Är den någon som älskar blommor så ge bort blomsterlökar att plantera på våren, en fröpåse, kanske från din egen insamling, eller en tavla du gjort själv med utklippta eller målade blommor.

ringblommor

Fröer från den egna trädgården kan bli en utmärkt julklapp!

Till grönsaksodlaren passar det också med fröer att använda till våren, små trästickor att skriva sortnamn på eller torvkrukor att förodla grönsakerna i.

Till alla trädgårdsmänniskor passar det med handverktyg, som är lätta att använda på små ytor. Varför inte ge bort dig själv som arbetskraft till den som behöver det, några timmars grävande i potatislandet eller klippande av gräsmattan blir de flesta glada för.

Till de lite dyrare klapparna hör trädgårdsböcker, varför inte ”Villaträdgårdens historia” som jag skrivit om tidigare. Det går att hitta böcker till väldigt bra priser på loppisar och auktioner. Budgetvarianten av att ge bort trädgårdsböcker är att ge bort  trädgårdstidningar. De finns idag i många varianter och går att kombinera med en planteringsspade eller en fröpåse.

Låt julen vara en tid för vila och återhämtning så stressa inte för mycket, önska dig hjälp i köket på julafton av den som frågar vad du önskar dig i julklapp eller be gästerna att ta med sin favoritmat istället för julklappar!

God Jul önskar
Trädgårds-Magda!

Text & bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s