DIY

Lucka Nr: 10 Återvunna paket

Hitta julstämningen här! Varje dag fram till julafton bjuder vi på en liten julspecial med tips och inspiration. Räkna ner december med Livålevas julkalender!

Lucka10

Cirka 200 000 kilo julklappspapper blir över efter julfirandet i Sverige. Kan ni tänka er så mycket papper! Hade nu allt papper hamnat precis där det var tänkt att det ska hamna – alltså i insamlingen för pappersförpackningar och utan spår av etiketter eller snören, så hade faran kanske inte varit lika stor. Men pappret sorteras oftast fel och snören som råkar åka med i återvinningen fastnar  i maskinerna och orsakar störningar och problem för de som arbetar på återvinningen.

Om du vill göra ditt för att minska ner på julklappspappret, börja med eco wrapping!

Vad är då Eco Wrappning? Det är ett mer hållbart sätt att slå in paket, gärna med hjälp av återvunnet material. Dessutom är själva tanken är att paketet ska gå att återanvända till en ny present, som förvaring eller inredningsdetalj.  Här följer ett exempel:

IMG_3242

En vanlig pappersförpackning som en gång innehållit ljus blev med lite fantasi, wellpapp, gamla boksidor, spets, snören och knappar en trevlig eco wrappad förpackning.

IMG_3256

Först har lådan klätts in i gamla bokpapper, sedan har wellpappen satts dit som ett lock med hjälp av några knappar som sytts fast. Sedan har lådan dekorerats med spets och stämplar och en julklappsetikett som lätt går att byta ut inför nästa år. Eco wrapping är enkelt!

Istället för att slå in paketet med julklappspapper kan du ta en låda  och limma fast pappret på. Lägg sedan julklappen i lådan och försluter med till exempel snören eller spets. På så sätt så blir paketet användbart igen, när presenten är utplockad finns fortfarande lådan kvar och redo att användas till nästa år.

Gör ett slag för miljön, för kreativiteten inom dig och framför allt hjälp till att minska de där 200 000 kilo papper som varje år går till spillo endast för att överraska oss.

Text & bild: Annie Axelsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s