Kultur

Lucka Nr: 13 Lucia

Hitta julstämningen här! Varje dag fram till julafton bjuder vi på en liten julspecial med tips och inspiration. Räkna ner december med Livålevas julkalender!

Lucka13

13 december idag och med det firar vi lucia. Runt om i Sverige ocn andra delar av norden kommer det att lussas i skolor, på dagis, på äldreboenden och arbetsplatser. Formen för firandet kommer att likna varandra, där kommer att finnas en eller kanske flera lucior och det kommer att sjungas sånger. Hur följet i övrigt ser ut varierar men innehåller ofta tärnor, tomtar, pepparkaksgubbar och kanske någon bagare. Traditionen att fira lucia kan lätt uppfattas som uråldrig och kopplas samman med helgonet Lucia som levde på Sicilien på 300-talet och dödades för sin tro.

Exakt när det moderna luciafirandet uppstod är svårt att säga, men det finns några historiska tidpunkter som har varit viktiga för att sprida och befästa traditionen. 1893 plockade friluftsmuseumet Skansen upp luciafirandet och ansågs vara en tradition värd att bevara. Viktigt att nämna i sammanhanget är att Skansen var en viktig del i den nationalromantism som rådde vid tiden. Det som var genuint svenskt söktes och skulle visas upp på Skansen. Många traditioner som representerade en specifik landsdel lyftes nu upp som nationella folktraditioner. Fast även om Skansen plockade upp traditionen tycks det inte vara där och då det verkliga genomslaget kom. Sitt moderna genombrott fick luciafirandet 1927 då Stockholms Dagblad anordnade det första luciatåget i Stockholm. Lucian valdes genom att tidningen utlyste en omröstning och det var många som önskade att bli lucia. Snart därefter följde flera av landets tidningar exemplet och anordnade egna luciatåg och omröstningar kring vem som skulle få vara årets lucia.

DSC_0018 (50)

Bilden kommer från kröningen av Munkedals lucia. I Munkedal har man valt att släppa traditionen att rösta på en lucia och istället lotta bland de som vill vara med i luciatåget. Känns både klokt och modernt att lyfta bort momentet som i slutändan ofta blir en popularitetstävling. Igår kröntes lucian och det var en mycket stämningsfull kväll i Foss kyrka i Munkedal.

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s