Ekonomi & Arbetsliv

Matspara i januari

Månaden efter jul är det många som har en lite tunnare plånbok än vanligt. I december är utgiftsposterna ofta många, och det läggs mer pengar på mat än annars. Fasta kostnader som hyror, lån och elräkningen kan man inte göra mycket åt, men just på matkontot kan man spara in ganska mycket pengar genom att:

  • Handla bara en gång i veckan – ger genomtänkta inköp och färre impulsköp.
  • Ät mer grönsaker och fisk än vanligt: förutom att det är nyttigt så har det också ett lägre pris än kött.
  • Släng ingenting. Ta till vara allting som finns hemma. Gör pudding, grytor och soppor för att ta hand om resterna. Lukta och smaka istället för att slänga bara för att bäst-före är passerat.
Matfynda i Januari

Maten är en stor utgiftspost, men den går också att påverka mycket! Många av oss är duktiga på att bunkra torr-och frysvaror. Passa på att äta ur skåpen under perioder då det är lite sämre ställt.

Dessutom finns det vissa fördelar med att handla mat i början av januari. Affärerna har ett överskott på julskinka och andra varor som har julförpackning. Julskinkor reas ut och de kan varieras i det oändliga. Den går bra att skiva eller tärna ner och sedan stoppa i frysen. Med den kan du sedan göra carbonara eller skinkgryta, eller äta som den är till potatis och grönt. De senaste åren har det blivit vanligt med färdigkokta skinkor så troligtvis behöver du inte ens tillaga den. Andra varor som man kan hitta till nedsatt pris är julostar, must och knäckebröd.

Men kom ihåg: den dyraste maten är den man inte äter upp. Akta dig för att köpa hem för mycket när det är billigt!

Text & bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s