Hem & Trädgård

Vinterinspektera din trädgård

Det är mitt i vintern (även om det är en mild sådan) och de flesta trädgårdssysslorna får vänta några månader än. Det kan dock vara bra att gå ett varv i trädgården, i alla fall de dagar man är hemma när det är ljust. Då ser man om något har hänt, om någon gren blåst sönder eller jorden har regnat bort någonstans.

Vinterinspektion

Under vintermånaderna är det lätt att förtränga att man har en trädgård!

Stora grenar som gått av kan om de hänger kvar fläcka upp stora sår på trädet och det blir skonsammare att såga bort dem. Eller så kan de när de ramlar ner krossa något ömtåligt nedanför. Jord som regnat bort kan blotta ömtåliga rötter och då kan hela plantan frysa ihjäl om det blir kallare. Ett bra sätt att skydda ömtåliga plantor är att lägga granris på dem över vintern, det fungerar lika bra med löv och då slipper man dessutom plocka bort det på våren, för löven multnar och blir bra jordförbättring. Detta skyddar också jorden från att regna bort om det kommer en störtskur.

Det är bra att skydda buskar och unga träd från rådjur och harar som om det kommer snö kan ha svårt att hitta tillräckligt med mat och då gärna gnager av barken på dina trädgårdsväxter. Ett kycklingnät en bit ifrån stammen skyddar även när rådjuren fejar hornen, vilket annars effektivt kan döda buskar och träd.

Snö i stora mängder kan bryta grenar eller knäcka hela träd särskilt om det är blötsnö. Så ta en runda och skaka av de grenar som är nedtyngda. Annars skyddar snön bra mot hård frost, detta såg vi i våras när det här i Bohuslän var narig barfrost hela mars månad. Då var det mycket vintergröna växter men även rosor som frös ihjäl. I skogen frös allt blåbärsriset och nästan all ljungen. De vilda växterna kan vi inte skydda men i trädgården kan vi måna om våra växter och vintertäcka de som är ömtåliga.

Den hårda frosten på vinter kan göra så att växterna far illa men det är våren som är värst för växterna, särskilt om det är sol som värmer samtidigt som marken är frusen. Då kan växterna inte suga vatten från den frusna marken fast solen torkar ut bladen och växterna torkar ihjäl. Detta drabbar vintergröna växter värst men påverkar även ömtåliga trädgårdsväxter som tappat bladen, som rosor och magnolia.

Det är en hittills väldigt mild vinter och vissa växter uppträder som om det var vår. Detta är oftast inget att oroa sig för de flesta växter är programmerade efter ljuset och vintervilar tills det blir längre dagar. Ibland är det något i trädgården som inte klarar vintern och det är inte alltid vi kan hitta en förklaring till det eller göra något åt det. Då får man sätta något nytt och glädjas åt det istället.

Text: Magdalena Jorkvist
Bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s