Kultur

Sovjetiska spioner

På ytan är Philip och Elisabeth Jennings ett ytterst normalt medelklasspar i USA. De arbetar båda två på en resebyrå, bor i villa i en typisk villaförort och de har två barn tillsammans. Vad deras omgivning däremot inte känner till är att de i själva verket är födda och uppväxta i Sovjet och är agenter för KGB. Deras uppdrag är att infiltrera det amerikanska samhället och fungera som KGBs ögon och öron på plats i USA. De skall sända information tillbaka till Sovjet om allt som kan tänkas vara av intresse för Moskva och utöver detta kan de även få i uppdrag att eliminera hot.

Kalla kriget var en guldålder för hemliga agenter och även fiction kring deras tänkta uppdrag. TV-serien the Americans utspelar sig under tidigt 1980-tal när det kalla kriget förvisso närmar sig sitt slut men ännu pågår. Det är en tid då de hemliga agenterna har ny teknik till förfogande men det är en teknik som är ljusår från den som används till vardags idag.

The-Americans

Philip och Elisabet lever tillsammans eftersom det är deras uppdrag från Moskva men innan uppdraget påbörjades. När serien börjar har de hunnit leva tillsammans så pass länge att deras äldsta barn blivit tretton år. På vägen har de utvecklat en sorts närhet även om deras äktenskap skiljer sig från de allra flesta andra. De försöker att balansera sitt liv med barnen vid sidan om sitt uppdrag som agenter för KGB vilket är allt annat än enkelt. Barnen känner dessutom inte till att deras föräldrar är sovjetiska spioner.

americans-1

The Americans började sändas i januari 2013 och påbörjar snart sin andra säsong.

Text: Liza Kettil

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s