Mode

Nagellackets historia

Nagellack är finns i en uppsjö med färger och idag även i många sorters utförande. Den som vill vara extra piffig kan matcha sin klädsel med nagellack för att få lite extra effekt. Dagens moderna nagellack har sitt ursprung som billack och introducerades under 1920-talet. Att måla naglarna är dock en tradition som sträcker sig betydligt längre tillbaka i tiden. Redan för 5000 år sedan var det populärt inom den härskande klassen i Kina att måla naglarna för att på så vis särskilja sig från övriga befolkningen. Silver och guld var särskilt uppskattade färger då de ansågs symbolisera  makt och rikedom. Om någon som inte hörde till de högre stånden blev påkommen med målade naglar kunde de riskera avrättning.

DSC_0013 (4)

Nagellacket spreds över världen från sitt ursprung i Kina och var populärt även i Romarriket. I likhet med många andra kosmetiska produkter upphörde i stort sett användningen av nagellack efter Romarrikets fall och det skulle dröja till renässansen innan det åter blev populärt. På porträtt från den senare delen av 1600-talet kan man se att kvinnor avbildas med polerade naglar. Nagelvård började vid den tiden bli en allt viktigare inom aristokratin.

DSC_0024 (3)

Innan dagens moderna nagellack introducerades på 1920-talet användes färgade krämer och puder som masserades in i nageln för att ge den färg. Det fanns även en typ av lack som användes men som hade en mycket kort hållbarhet. När de moderna nagellacken introducerades hade de en ljus och skir rosenröd färg. Utbudet var således tämligen begränsat.

DSC_0026 (2)

På 1930-talet lanserades en ny typ av nagellack som gjorde utbudet vad gäller färg betydligt större. Vid samma tid blir nagellacket populärt på vita duken och används av den tidens stora stjärnor. Det skulle dröja ytterligare en tid innan nagellacket blir vanligt förekommande. På 1950-talet ägde nästan varannan svensk kvinna ett nagellack.

DSC_0022 (2)

Text och Bild: Liza Kettil

2 svar »

  1. Nagellack är inte särskilt miljövänligt och kan innehålla riktigt dåliga saker som Dibutyl Phthalate (DBP), Toluene och Formaldehyd som är både giftiga och dåliga för miljön. Även de som inte innehåller just de tre innehåller annat som är dåligt. Inte så kul när man stoppar fingrarna i munnen. Men det finns giftfria vattenbaserade lack.

    • Vi är fullt medvetna om att nagellack i likhet med det mesta av den kosmetika som används innehåller mindre tilltalande saker. Håll gärna utkik framöver när vi kommer att skriva om detta samt om vad hårfärgen egentligen innehåller. Det här var dock tänkt som en historisk överblick men bra att du redan nu påpekar de negativa aspekterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s