Familj & Hälsa

Kärlek – (det är komplicerat)

Kärlekslivet är förmodligen den faktor som mest av allt påverkar hur vi mår. Om vi är nöjda singlar eller lever i en dynamisk och fungerande relation så känns livet mycket lättare än om vi känner oss ensamma eller har problem med vår partner. Tidningarnas kärleksspalter svämmar över av frågor som rör kärlek och relationer. Hur får man det att funka egentligen?

DSC_0540 (6)

Kärlek, det enklaste och det svåraste som finns?

Den som hade ett enkelt svar på den frågan hade förmodligen blivit miljonär. Det finns ju inga universallösningar som funkar i alla förhållanden, men det finns ändå några viktiga ingredienser för att kärleken skall fungera. Först och främst måste det finnas amorösa känslor mellan personerna – det är ju det som skiljer en kärleksrelation från en vänskap. Sedan krävs det god kommunikation för att kunna underhålla relationen, och en förmåga att kunna kompromissa. Men det räcker inte att bara en part gör uppoffringar och försöker kommunicera. En sådan relation upplevs troligen som väldigt ojämlik. Den ena partnern kör sitt eget race och den andre får hänga med bäst den vill.

På Facebook kan man ange sin civilstatus i sin profil. Som singel, i ett förhållande, förlovad, gift eller ”det är komplicerat”. Frågan är om inte alla förhållanden är det egentligen? Ett förhållande är en enhet bestående av två andra enheter. Enheterna behöver fungera var för sig och dessutom ihop. Kanske är det så att för att kunna fungera riktigt bra i en kärleksrelation, måste man känna sig själv riktigt väl och veta hur man själv fungerar. Då kan man lättare se skillnaden mellan sig själv och sin partner – här är jag och där är du. Så ett första steg till att uppnå ett bra förhållande kan vara att lägga ner arbete på sig själv. Detta kan göras på många sätt, till exempel genom att börja i samtalsterapi, odla ett intresse, utbilda dig eller byt arbete.

Ju närmare man kommer sig själv, desto klarare blir tanken. Kanske blir det lättare att träffa någon när du vet vad du vill? Kanske inser du att det dags att bryta upp det gamla? Eller kanske upptäcker du att du har det fantastiskt bra som du har det!

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s