Livsstil

Hur gör jag för att ställa om?

Att ekologiska val är bra för miljön råder det inte någon tvekan om. Däremot kan det kännas svårt att veta hur man skall börja ställa om till ekologiska val och vad man skall börja med om det känns svårt att göra en total omställning. Att börja göra medvetna val är ett bra första steg.

Allt man köper behöver inte vara ekologiskt däremot är det bra om man försöker göra medvetna inköp. Ett stort problem idag är det stora matsvinnet. Varje svensk slänger i snitt 56 kilo fullt ätbar mat  och orsakerna till detta är många. Att helt förlita sig till bäst-före-märkningen är en vanlig anledning till att ätbar mat slängs. Vi har tidigare skrivit om detta i artikeln Släng inte matenBara genom att planera sina inköp och inte slänga mat gör man en viktig insats för miljön.

DSC_0011 (55)

Övermogna bananer kan istället för att slängas användas till att baka cupcakes med banan.

Vill man ta ytterligare steg kan det vara klokt att välja ut ett antal varor att börja köpa ekologiskt genom att Välja annorlunda gör man skillnad Att ställa om är således något som kan ske stegvis, det måste inte vara allt eller inget.

IMG_5130

Kaffe är en vara där det gör stor skillnad att välja ett ekologiskt alternativ.

Hur kläder tillverkas är något som fler och fler blir uppmärksammar som något viktigt. Dels handlar det om den etiska aspekten i hur arbetsvillkoren ser ut för arbetarna som tillverkar kläderna. Dessutom handlar det om vad själva kläderna innehåller både i fråga om material och färger. Att välja att handla kläder på loppis och second hand är ett bra sätt att skapa ett kretslopp för kläder. Sälj eller skänk vidare det du själv inte vill ha så det kan komma någon annan till glädje. Vill man istället handla nytt kan det vara bra att lägga lite tid på att fundera över Materialval.

IMG_1932

Att handla på loppis och vintagebutiker är för många mer än ett klokt miljöval, det är en livsstil!

Text & Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s