Hem & Trädgård

Odling för nybörjare

Har man aldrig odlat något men gärna vill börja är det lätt att allt går snett och man tappar sugen med en gång. Det kliar i odlingsfingrarna nu när dagarna börjar ljusna och våren finns inom räckhåll. När det gäller grönsaksodling är det ännu långt till våren, det är fortfarande alldeles för mörkt för att det ska bli ett bra resultat och om man har extra belysning på sin odling så gäller det att ha tillräckligt med plats för plantorna innan man kan sätta ut dem. Det är inte förrän mitten av mars som det är lämpligt att börja att så inomhus och då bara långsamväxande plantor som tomater och paprika. De flesta grönsaker passar bäst att så ute och då går man efter jordtemperaturen.

IMAG2129

Vintern får många att längta efter vår och sommar. För den som vill odla dröjer det dock innan arbetet kan börja.

Det som passar att göra nu i januari är att planera för sin odling. Var ska jag ha den och vad ska jag odla är två viktiga frågor att ställa sig. För att grönsakerna ska utvecklas så bra som möjligt behöver de en plats med soligt läge och bra jord. De vill inte heller trängas med andra växter. Man kan ha enstaka grönsaker i en vanlig rabatt men de får inte stå för nära eller bli överväxta av de andra plantorna. Ofta är det lämpligt att ha en särskilt plats för grönsaksodlingen.
DSC_0093 (7)
Vad är då en bra jord? En bra jord består av lagom med mullämnen, sand, lera och näring. Jag brukar rekommendera att starta med grönsaksodling i odlingslådor. Då lyfts odlingen upp från marken och blir tydligt avgränsad. När man startar sin odling i odlingslådorna är det lättast att köpa jord och fylla på med, då får man från början en bra jord lämplig för att odla grönsaker.
IMG_4344
Vill man gräva i jorden och ha ett traditionellt grönsaksland är det bra att ta reda på vad för slags jord man har för då kan den behöva jordförbättras. En styv lerjord är svårarbetad och det är inte lätt att få något att trivas, har man en sådan jord rekommenderar jag odlingslådor till alla. Har man en lätt sandjord är den ofta mager och har dålig förmåga att hålla fukten. Detta kan man komma tillrätta med genom att  tillsätta mullämnen. Kompost är det allra bästa för alla jordar det är svårt i början eftersom du antagligen inte kommit igång med komposterandet än. Kogödsel som finns att köpa på säck är alldeles utmärkt att använda, det bör du blanda i jorden i odlingslådorna också. Var försiktig med hönsgödsel och andra kraftigare gödsel preparat lägg på mer av kogödseln i stället. Grönsakerna behöver många olika näringsämnen i  hönsgödseln  är det mest kväve. Tänk på att börja i liten skala så att inte odlingen blir en börda när det ska vara roligt. Man kan använda pallkragar som odlingslåda eller så kan man bygga själv.
IMG_3594
Vad ska man börja att odla? Det viktigaste är att du odlar något som du gillar att äta. Titta i frökataloger, i fröhyllan på plantskolan eller på nätet efter grönsaker som du vill ha. Jag gillar firman Runåbergs fröer eftersom de har många ovanliga sorter och bara ekologiskt frö vilket jag uppskattar.
bild (2)
Under våren kommer fler artiklar som handlar om hur man startar sin odling, bygger sina odlingslådor och sköter sina plantor.
DSC_0008 (28)
Text: Magdalena Jorkvist
Bild 1, 2, 4 & 5: Liza Kettil
Bild 3: Anna Norrgran
Bild 4: Magdalena Jorkvist

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s