Mat & Bak

Kladdkaka av överblivna praliner

Vid det här laget är nog de flesta rester från julen är uppätna eller slängda, med undantag för några oknäckta nötter och de där pralinerna  med mörk choklad eller spritsmak  i botten på chokladkartongen som ingen vill ha.

Kladdkaka av överblivna praliner

Tänk att det blir alltid kvar några chokladbitar som ingen vill ha!

När jag skulle få kaffegäster och behövde fixa något snabbt till fikat så smälte jag chokladpralinerna och hackade nötterna och blandade i en kladdkaka.

Såhär kan man göra en liten kladdkaka för fyra personer i microvågsugn:

Väg ett ägg och ta lika mycket smör, mjöl och socker. Smält smöret och blanda det med sockret. Rör sen i ägget, mjölet och eventuella nötter. Har du inte tillgång till hushållsvåg så är det ca 1 dl mjöl och lite mindre socker. Vad äggen väger står på äggkartongen, det brukar vara ca 60 g. Ta i kakao efter smak eller smält valfri choklad med smöret. Grädda i en för micro lämplig form i 1,5 min på full effekt. Det kan vara smart att titta till kakan efter halva tiden eftersom alla microvågsugnar är olika effektiva. Det är ju inte roligt med en övergräddad kladdkaka! Låt kakan svalna och njut den med vispad grädde till kaffet.

Text: Magdalena Jorkvist
Bild: Regina Johansson

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s