Familj & Hälsa

Hjälpa till hemma, självklarhet eller ett jobb?

De flesta föräldrar funderar kring hur mycket barnen borde hjälpa till hemma, och inte minst hur man får dem att göra det. I en familj med flera personer känns det viktigt att dela på arbetsbördan, och dessutom vill många föräldrar att deras barn skall lära sig att ta ansvar och veta hur man sköter ett hushåll när de själva flyttar hemifrån. Vad tänker barnen om detta? Vår skribent Anna Norrgran är nyss fyllda 18 år och delar med sig av sina tankar kring det här med att hjälpa till hemma.

Klädnypor

Att hjälpa till hemma är något Anna gör hemma för att hon tycker att man ska, men som andra ungdomar får betalt för. Tänk om man som vuxen kunde få 10 kronor per tvätt man fixade?

Hjälpa till hemma, är det en självklarhet eller ett jobb? Jag har alltid hjälpt till hemma. Vi har ett städschema som gör det väldigt lätt att veta vem som ska göra vad och när det ska vara gjort. Så det är en självklarhet att man ska hjälpa till hemma, i alla fall för mig. Ibland har jag också gjort mina föräldrar väldigt glada genom att städa hela huset när dom är borta bara för att dom ska slippa göra det.

Men jag hör på mina vänner att de ser sysslorna hemma som ett jobb, för de får betalt för att hjälpa till. Jag vet såna som får 5 kr för att starta en maskin tvätt, och 5kr till för att hänga samma tvätt.

Det är väl jätte bra att man ser till att alla hjälper till hemma, men jag tror inte det är bra att koppla en uppgift så direkt till pengar. För vad händer då om man har flyttat hemifrån och inte får pengar längre? När man har blivit fast i att man ska tjäna på det. När man inser att det är så mycket mer som ska göras än just det man fått pengar för.

Jag tycker att det är en självklarhet att alla som bor i ett hem ska se till att det funkar, eftersom alla stökar till på något sätt. Många struntar i det när de bor hemma hos sina föräldrar, och jag undrar om de skulle göra likadant om de flyttade ihop med någon annan?

Anna

Text: (Regina Johansson)/Anna Norrgran
Bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s