Kultur

Ur vulkanens mun

Anna och Mats har ett äktenskap som håller på att haverera och för att försöka skapa något bra för familjen åker de på semester till Sicilien. Det är en semesterresa som de inte har råd med men väljer att genomföra för att kunna rädda sin relation.

Att läsa Ur vulkanens mun av Helena von Zweigbergk är lite som att se en tågkrasch som är på att ske. Det finns inte någonting du kan göra för att förhindra det som är på väg att ske men tittar ändå inte bort. Anna och Mats har fyllt sin semesterresa med förväntningar. Bara de kommer iväg så kommer allt att bli bra igen. De kommer bli lyckliga tillsammans igen och barnen kommer att må bra. För läsaren är det tydligt att en semesterresa inte kommer att lösa deras problem och att det troligen hade varit klokare för dem att söka familjerådgivning. Samtidigt är det också tydligt att de har blundat för sina problem en längre tid och helt enkelt härdat ut vilket har gjort dem båda bittra. Deras förväntan är att så snart de landar på Sicilien då kommer lyckan att infinna sig och allt kommer att bli bra. Det är en högt satt förväntan och när den då inte infinner sig blir det allt svårare för dem att hantera det faktum att de inte är lyckliga. De är dessutom inte bara olyckliga de är olyckliga på en semesterresa som de inte har råd med egentligen.

Det är en ärlig berättelse som på intet sätt försöker att försköna det svåra med tvåsamhet som inte längre fungerar. Författaren hanterar skickligt deras relationskris och det känns nästan som att man som att man när man läser istället råkar tjuvlyssna på ett riktigt pars problem.

9789113020693_200_ur-vulkanens-mun_pocket

Text: Liza

Bild: Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s