Familj & Hälsa

Ny hårfärg, till vilket pris?

Nio av tio svenska kvinnor färgar idag håret. Det är lika naturligt som att klippa sitt hår eller att använda smink. Det är en möjlighet att drastiskt ändra sitt utseende från en dag till en annan. Att vara blondin på onsdagen, brunett på lördagen för att sedan bli rödhårig på måndagen. De flesta av oss växlar inte hårfärg så ofta men ändå tillräckligt ofta för att man bör fundera över vad hårfärgen egentligen innehåller. Hur påverkar färgens innehållet mig som färgar håret och hur påverkas miljön?

Hårvårdsprodukter i Sverige regleras av lagstiftningen för kosmetiska och hygieniska
produkter, med Läkemedelsverket som tillsynsmyndighet. Denna lagstiftning tar inte någon hänsyn till hur produkterna påverkar miljön. Några av de giftiga ämnen som förekommer i hårvårdsprodukter är paraphenylendiamin (PPD) som förekommer i hårfärger, zinkpyrition som kan finnas i mjällschampo,  methylchloroisothiazolinon (MCI) och methylisothiazolinon (MI) som kallas kathon och som bland annat används i schampo och andra hygienartiklar. Ämnen som dessa hamnar i avloppet när de används och sedan ut i ekosystemet.

DSC_0500 (3)

Att byta hårfärg är idag något ytters vardagligt

Förutom att hårfärgen kan vara farlig för miljön kan den också vara farlig för den som använder färgen. Ämnet PPD kan orsaka starka allergiska reaktioner vid hudkontakt. Att färga ofta gör risken för allergi större. På sikt kan det till och med ge livslånga allergier.  Det är dock inte bara huden som påverkas utan även resten av kroppen eftersom  kemikalierna i hårfärg tränger in i hårbotten och sprids i kroppen. Kemikalier från hårfärgning kan spåras i urinen så länge som två dagar efter en hårfärgning. På grund av de många riskerna kan de vara klokt att avstå från att färga håret när man är gravid och man bör inte heller låta barn färga håret.

DSC_0604 (4)

Först blondin sedan brunett, möjligheterna är oändliga men till vilket pris?

Betyder detta att man måste vara nöjd med den hårfärg man råkar vara född med? Det finns alternativa färger som är snällare både mot dig och mot miljön. Under våren kommer jag att testa att färga håret med alternativ hårfärg och är mycket nyfiken på resultatet. En rapport från detta kommer framöver.

Text och Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s