DIY

DIY: Sy om reflexvästen

Det finns massor av saker som skulle behöva synas mer i mörkret, många människor till exempel. På senare år har varselvästar blivit vanliga.  Eftersom de säljs för ett par tior och många företag ger bort västar i reklamsyfte, så har nästan alla en där hemma. Frågan är – använder du din?

I byrålådan gör den ingen nytta, så se till att hitta ett användningsområde åt den! Förutom att ha den på dig när du är ute och går,  skulle du kunna lägga den i handskfacket i bilen så är risken mindre att du blir påkörd om du får stopp på en mörk väg. Du kan också knyta fast den på något som behöver synas ute, till exempel draget på släpkärran eller något annat som riskeras att backas på. Det är heller inte svårt att av en reflexväst i vuxenstorlek skräddarsy nya reflexer, till exempel åt hjälmen, djuren, barvagnen eller väskan. Eftersom reflexer främst bärs utomhus och i mörker så behöver det inte vara så estetiskt utan enbart funktionellt.Fördelen med att sy om plagg är att man slipper tråckla alla kanter och så vidare.  Med en reflexväst i vuxenstorlek och resårband kommer man långt!

Såhär kan du sy om en reflexväst till barnvagnen:

Du behöver:
Reflexväst till vuxen
Symaskin
Tråd
Resårband
Säkerhetsnålar (2 st)
Klämmor (2 st), antingen från begagnad barnvagnsmobil eller duschdraperihängare i plast.

Barnvagnsreflex01

Gör såhär:
Börja med att prova västen på suffletten, sätt fast den framtill med klämmorna så ser du hur den bör sitta och kan utgå från det. Börja ned att sy igen ärmhålen. Vik ihop vardera ärmhål på avigsidan så att ytterkanterna hamnar kant i kant och sy med raksöm.

Trä ett resårband av lagom längd i vardera klämma,  och sy fast ändarna på var sin sida av reflexvästens öppning. Exakt var klämmorna ska placeras bestämmer du genom att prova västen på vagnen.

barnvagnsreflex04

Sedan viker du upp nederkanten på reflexvästen mot avigsidan några cm och syr med raksöm. Sätt en säkerhetsnål i varje ände på resårbandet och trä i kanalen.

Sedan viker du upp nederkanten på reflexvästen mot avigsidan några cm och syr med raksöm. Sätt en säkerhetsnål i varje ände på resårbandet och trä i kanalen.

Prova västen på vagnen igen! Se efter hur hård resåren behöver vara vara, dra åt i ena änden och sy sedan med raksöm rakt över kanal och resår på båda sidor.

barnvagnsreflex03

Nu är det färdigt! Om du vill kan du vika ner hörnen som blir av de igensydda ärmhålen och sy fast med några stygn.

Läs också:
DIY: Sy om dina påslakan till babyn

Text & bild: Regina Johansson

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s