Hem & Trädgård

Kompostering för nybörjare

Att ha en trädgård innebär att det också blir trädgårdsavfall. En av grundstenarna i din trädgård är komposten, och den är också lösningen på avfallsproblemet. Dessutom tillför den dina odlingar och växter nödvändig näring utan att du behöver tänka på vilken typ av näring det är dina växter behöver. Det kan vara svårt att komma igång med komposteringen, hur gör man? Vad för behållare behöver jag? Vad ska jag lägga i komposten? Kommer den att dra till sig skadedjur?

Ta reda på vad kommunen säger
En del kommuner tillhandahåller ett särskilt sopkärl att lägga komposterbart avfall i, och de kommunerna har tydliga regler för vad man får lägga i en så kallad trädgårdskompost. Då får man inte lägga grönsaksrester som varit i köket i komposten för då räknas de som matavfall. Om du däremot rensar dina grönsaker i trädgården så går de bra att lägga i trädgårdskomposten för då är de trädgårdsavfall. Jag kommer att bortse från paragrafridandet och beskriva vad som lämpar sig att slänga i en öppen kompost i trädgården.

Hur skall komposten vara utformad?
I teorin fungerar det att ha en hög på marken som kompost, men det kan vara svårt att hålla den inom rimliga gränser och det ser kanske slarvigt ut. Någon form av avgränsning är praktiskt att ha, gärna med flera fack då kan du börja i ett fack och året efter vänder du över komposten i nästa fack och börjar om att fylla det första igen.

Att kompostera i en hög på marken fungerar bra, men någon form av avgränsning är praktiskt och estetiskt!

Att kompostera i en hög på marken fungerar bra, men någon form av avgränsning är praktiskt och estetiskt!

När kan man börja använda kompostjorden?
Det mesta avfallet från trädgården behöver ligga två år för att bli bra komposterat och lagom grovt att lägga på dina växter. Men när du vänder din kompost ser du vad som multnat färdigt och det kan du givetvis använda direkt.

Bra att tänka på
Allt avfall från trädgården går att lägga i en trädgårdskompost, men grovt material som grenar behöver finfördelas eller ligga många år. Du ska vara försiktig med att lägga rötterna från livskraftiga rotogräs i komposten de älskar den luckra näringsrika jorden och kommer att växa ohejdat. Du kan få problem med fåglar som drar saker ur din kompost även om du är noga med vad du lägger i den då kan ett nät vara en bra lösning.

Lämpliga saker att lägga i komposten:

  • Ogräs, med undantag för rötter från Skräppa, Kvickrot, Maskros och Tistel
  • Växtavfall, nedklippta perenner, gräsklipp och vissna krukväxter
  • Köksavfall, grönsaksrens, potatisskal, kaffe o tesump och obesprutade fruktrester
  • Äggskal, multnar inte men finfördelade är de en tillgång för din jord.
  • Har du kaniner eller marsvin passar det du städar ur buren utmärkt att kompostera.

Lägg inte i komposten:

  • Sand från kattlådan, kan innehålla parasiter och sanden är inte organisk
  • Städdamm, innehåller tungmetaller
  • Aska, det stör balansen för det är för basiskt, lägg gärna asken direkt på dina kalkälskande växter istället.
  • Matrester, kan dra till sig råttor och fåglar.
  • Rötter från rotogräs

Lycka till!

Text & bild: Magdalena Jorkvist

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s