Livsstil

Övergivna platser

Ett tomt torp, en sprucken ruta eller en övergiven lada kan sätta fantasin i rörelse. Vilka var de människor som levde där? Hur såg där ut när platsen var bebodd och människor levde sina liv där? En intressant fråga att ställa är också när en plats verkligen är övergiven. Är det när dess funktion har upphört eller kanske när människor har slutat att besöka platsen?

DSC_0898 (5)

Ett övergivet torp i Bohuslän

Intresset för övergivna platser är idag stort vilket märks i böcker som Övergivna platser och Krisen av Jan Jörnmark och även i de många grupper på Facebook där medlemmarna lägger upp bilder av just övergivna platser. Graden av intresse kan variera från att man tycker att det är lite spännande med det öde kråkslottet man passerar varje dag till de som åker över världen för att besöka övergivna platser. En av de mer kända platserna som är övergiven är Tjernobyl dit det idag går guidade turer vilket ger besökaren möjligheten att se en stad som hastigt lämnades efter katastrofen.

DSC_0021 (4)

Ett övergivet skjul i vinterskrud

DSC_0553 (4)

Vilka var människorna som levde på platserna som nu står övergivna?

Att besöka gamla byggnader är inte något märkligt i sig. Tänk på att gamla fästningar, slott och liknande som genererar en strid ström av besökare varje år. Kanske tänker vi inte på torp, lador, hyreshus och gamla fabriker som kulturarv men likväl är det så. De berättar en berättelse och är en del av vår kulturhistoria på samma sätt som slotten och borgarna. Berättelserna som berättas skiljer sig dock åt mellan dessa olika typer av kulturarvsbyggnader.

IMG_2437

Ett övergivet hamnområde längs Irländska östkusten.

Jan Jörnmark har på sin sida om Övergivna platser ett fantastiskt galleri med bilder på platser som övergivits. Det är bilder både från Sverige och bilder från andra platser runt om i världen.

Namibia 139 (4)

En övergiven kyrkogård utanför Windhoek i Namibia

Text & Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s