Familj & Hälsa

Krönika: Träningsmode – snyggt eller funktionellt?

Vad är träningsmode och varför är det på tapeten så ofta? Ja, jag snackar kläder nu. Jag av alla människor som får modegurus att få migrän av blotta synen av mig ibland. Men träning, här mina vänner, här känner jag att jag har ett ord med i spelet. Jag älskar träningskläder och jag älskar variation. Enda dagen kan jag komma i stora danskläder och nästa dag kan jag dyka upp i slimmat. Varför? Jo, för att träningskläder handlar om att vara funktionella till sitt ändamål. Vi ska kunna och våga röra oss.

Varför har man ofta bylsiga kläder när man går på gruppträning som dans eller Yoga? Jo, av den enkla anledningen att det ger fritt spelrum att svänga loss. Så varför har då vissa människor supertighta kläder ute i gymmet? Jo, för att lättare kunna se om tekniken är rätt och i vissa fall för att få stöd. Jag ska inte försöka mig på att förklara hur kompressionskläder fungerar, för det har jag inte så mycket kunskap om. Däremot kan jag intyga av egen erfarenhet att en tung benböj känns bättre att göra om man inte har harembyxor på sig.

träningskläder02

”Oh boy” tänkte jag och la pannan i händerna när jag fick frågan om jag ville skriva om träningskläder. Ja, jag som förespråkar att man ska strunta i senaste modet och känna sig bekväm i det man själv vill ha på sig. BANG! Där satt den, det handlar ju faktiskt om just det. Att känna sig bekväm i outfiten du väljer att ha. För visst känner man sig fin ibland? Om inte så läs och lär.

Min dotter kom utsvävande i köket för några år sedan. Hon hade (som så många gånger innan) varit i min garderob och rotat bland mina klänningar. En sommarklänning jag köpte utomlands var dagens fynd. På mig är det en sådan där knäklänning, med en stor resår som blir som en tubtopp från höften upp över brösten, sen fladdrande tunt tyg i själva kjoldelen. Den är riktigt fult lila med gula konstiga blommor på. När man befinner sig i ett land som säkrar 30-35 grader så är man helt plötsligt inte så noga med vad man drar på sig över bikinin då det är matdags.

På min dotter blev denna strandklänning en svävande balklänning. ”Titta så vacker jag är!” utbrast hon och förväntade sig inte att jag skulle ösa ur mig medhåll. Det var mer ett konstaterande att så var det. Precis likadant har barnet gjort även i en egenklippt papperspåse.  Det är sådant som framkallar det där värkande mammaleendet som nästan gör ont av kärlek!

Detta har fått mig att tänka till kring träningsmodet. Det finns tusentals olika alternativ och trenderna avlöser varandra. Vad vi kan lära oss av min dotter, är att det spelar ingen roll vad vi har på oss  så länge vi är bekväma. Vad känner du dig bekväm i? Färger, bas, tight eller fluffigt? När du har på dig det du trivs i vågar du ta ut rörelsen och göra övningarna helhjärtat, och öka puls precis så mycket som du mår bra av.

Lycka till!

Vill du se mer av Camilla, titta gärna in på hennes blogg.

Läs också:
Effektiv träning för hela kroppen

Text: Camilla Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s