Familj & Hälsa

Inspiration till små och stora kockar

Många barn är intresserade av det som händer i köket och vill gärna vara med och laga mat, och lite större barn kanske vill husera vid spisen alldeles själva.  Som förälder kan det vara lite blandade känslor till barnens intresse. Det är roligt att de vill laga mat men tanken på ett kladdigt kök kan göra att man föreslår en annan aktivitet än bakning.

Om man står ut med att stökighet i köket när barnen är mindre får man belöning när barnen blivit stora. Då  är det större chans att tonåringen hjälper till med matlagningen, och när de flyttar hemifrån behöver du inte oroa dig för att de inte kan laga mat.  För att bli bra på praktiska saker krävs det att man får öva och pröva. Låt de små barnen vara med när du lagar mat eller bakar. Ge dem uppgifter som passar deras ålder, och kom ihåg att barn klarar mer än man tror. Låt sexåringen steka pannkakorna ibland, men stå bredvid och hjälp till där det behövs. Låt också barnen vara med och städa i köket efteråt, det är ju också en naturlig del av köksarbetet. Men tänk på att barn är just barn – förvänta dig ingen städperfektion, utan se de kladdiga köksbänkarna som en positiv efterlämning av kreativitet.

Varm choklad 2

Ingen lär sig att köra bil genom att sitta på passagerarplatsen – låt barnen öva sig i köket. Förutom att det är roligt och lärorikt kan det göra att barnen äter bättre, den som är skeptisk mot nya maträtter kan vara mer benägen att prova om de själva varit med och lagat maten.

SVT har tagit fasta på barnens matlagningsglädje och har producerat tv-programmet Fågel, fisk & marängsviss. Mästerkocken Tom Sjöstedt lagar mat tillsammans med barn och deras föräldrar. Ett väldigt trevligt familjeprogram som kan ge inspiration åt såväl stor som liten. På SVT Play finns tolv avsnitt tillgängliga just nu.

På biblioteket och i bokhandlar finns särskilda kokböcker för barn. Med bra recept är ju chansen större att lyckas och att maten blir god. En klassiker som tyvärr inte verkar finnas i nytryck idag är Nalle Puh’s kokbok. Den innehåller tydliga instruktioner och många tecknade bilder som guidar den lille kocken rätt. Den innehåller allt från förrätter och huvudrätter till efterrätter, sallader och drycker. I serien finns också en bok som heter Nalle Puh’s festliga kokbok, som inte heller lättillgänglig för tillfället.

Men misströsta inte! Även om böckerna inte verkar finnas i bokhandeln, så brukar de finnas på  aktionssidor eller köp- och -säljsajter för några tior.

Håll utkik efter denna klassiker på loppisar och antikvariat - en bok som både barn och vuxen får glädje av.

Håll utkik efter denna klassiker på loppisar och antikvariat – en bok som både barn och vuxen får glädje av.

Text: Regina Johansson
Bild 1:
Liza Kettil
Bild 2: Regina Johansson

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s