Hem & Trädgård

Vinterförvaring av grönsaker

Före kylskåpens tid var jordkällaren nödvändig för att förvara maten i även på sommaren då den håller en lägre temperatur än ute. Man kan förvara rotfrukter och potatis i kylskåpet en kortare period men det är inte det bästa stället. Kylskåpet har inte tillräckligt hög luftfuktighet och man öppnar det flera gånger per dag och då blir det ljust vilket inte potatisen gillar. Om man odlar en större mängd potatis och rotfrukter för vinterns bruk så kan man av platsskäl inte ha det i kylskåpet.

På gårdar och torp från första delen på 1900-talet och tidigare finns ofta en jordkällare, många har fått förfalla och blivit rivna för att de inte längre behövdes när man slutade att själv odla för husbehovet. Jag har den stora turen att ha tillgång till en riktigt bra jordkällare. En bra jordkällare bör hålla 4 plusgrader hela vintern oavsett utetemperaturen, den måste hålla frostfritt annars fryser morötter och potatis som man förvarar där.

I lägenheter och hus från femtiotalet finns ofta ett kallskafferi i köket eller källaren detta kyls med utomhusluft men fryser inte för att det kommer värme inne ifrån huset. Kallskafferierna är nästan utdöda men har man ett ska man vara rädd om det. Köken förr låg ofta på norrsidan av huset för att skafferiet skulle hålla en något lägre temperatur även på sommaren. De hus som byggs idag byggs utan att man tänker på sådant vilket jag kan tycka är synd.

DSC_0045 (44)

Många äldre hus har jordkällare vilket är en stor tillgång för odlaren som vill vinterförvara sina grödor

Jag provade denna vintern att förvara butternutpumpa, vintersquash och vitkål i jordkällaren. Butternutpumpan höll sig inte så bra som jag hoppats och den första började mögla redan i november. Nu har jag tagit vara på alla genom att ge bort dem eller tillaga dem och lägga i frysen. Vintersquash kan hålla sig upp till ett år även i rumstemperatur. Det lät spännande tyckte jag och lade två squashar hemma i vardagsrummet och två i jordkällaren. De höll sig ungefär lika bra, kanske något längre för dem i källaren. Nu ligger den sista med en mögelprick på och väntar på tillagning. Vitkålen var nog inte avsedd för vinterförvaring, det finns sommar och vinterkål, de blev ful på de yttersta bladen ganska snart. Till sommaren gör jag om experimentet men istället med vitkål avsedd för vinterförvaring.

Det mest förvånande som jag har sparat från i somras är en sommarsquash som har stått på köksgolvet sen i september utan att mögla eller ruttna. Nu har den blivit torr och ser tråkig ut men den kanske går  att använda i någon sorts gryta ändå. Sommarsquash kallas också zucchini och är avsedd för att ätas färsk på sommaren, därav namnet.

sommarsquash

Sommarsquash

Text: Magdalena Jorkvist

Bild 1: Liza Kettil

Bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s