Mat & Bak

Äppelpaj med kardemummagrädde

Helgen är ofta den delen av veckan då vi har mer tid att ägna oss åt familj och vänner. Till skillnad mot vardagens snabba middagar på mellan skola, arbete och aktiviteter kan helgmiddagen få ta tid och även följas av en efterrätt. Annars kan en god paj vara en anledning att ställa till med kaffekalas!

DSC_0152 (26)

Äppelpaj med kardemummagrädde

Pajdeg
150 g smör

2½ dl mjöl

1½ dl havre

½ tsk bakpulver

3/4 dl socker

3/4 dl ljus sirap

2 msk grädde

100 g hasselnötter

Fyllning:

5-6 st äpplen

2 msk socker

1 msk kanel

2 tsk mald kardemumma

Gör så här:

Tärna smöret och mixa nötterna fint, lägg dem tillsammans med restrerande ingredienser i matberedare och kör ihop till en deg, det blir en ganska kladdig sådan. Skala alla äpplen och skiva dem i skivor. Smöra en pajform och fördela äpplena över formen. Blanda socker, kanel och kardemumma och strö detta sedan över äpplena. Fördela ut pajdegen till ett jämt täcke över äpplena och grädda pajen i 175 grader i ca 25 min. Låt gärna pajen svala lite innan den serveras. Servera med vispad grädde smaksatt med kardemumma.

DSC_0057

Äppelpaj med kardemummagrädde

Text och bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s