Familj & Hälsa

Samveta ditt samvete!

 ”Det där kunde jag gjort lite bättre, och det där borde jag inte gjort så ofta”. Många människor känner skuldkänslor varje dag. Är du en av dem?

Om ja, har du någon gång funderat över varför? Och vad brukar du göra för att lindra samvetskvalen?

Dåligt samvete är en tung känsla. Många har den som ständig följeslagare. Samvetet är ett viktigt verktyg för att vi ska kunna navigera oss rätt i livet - men att konstant ha dåligt samvete är väldigt onödigt. Det leder ingenstans!

Dåligt samvete är en tung känsla. Många har den som ständig följeslagare. Samvetet är ett viktigt verktyg för att vi ska kunna navigera oss rätt i livet – men att konstant ha dåligt samvete är väldigt onödigt. Det leder ingenstans!

Lite förenklat skulle man kunna säga att det finns tre anledningar till att man får dåligt samvete:

  • Du har faktiskt gjort något fel mot någon annan
  • Någon annan skuldbelägger dig
  • Du inbillar dig att du gjort något dåligt eller otillräckligt

Hur kan man slippa dåligt samvete?

Ibland säger eller gör man dumma saker mot andra. Det kan bero på många saker, till exempel att man själv är på dåligt humör eller att man missuppfattat något. Du kan aldrig ta tillbaka något du sagt eller gjort, men du kan säga förlåt och ställa saker till rätta så gott det går. Du kan också undvika att göra om samma misstag igen!

Det finns människor runt omkring oss alla som medvetet eller omedvetet skuldbelägger andra. Det kan vara svårt att upptäcka det och det är lätt hänt att man låter deras ord gå in i huvudet. Om någon ger dig dåligt samvete, fråga alltid dig själv om hen har rätt. Om du upptäcker att någon upprepade gånger försöker ge dig dåligt samvete behöver du göra något åt det. Säg ifrån och förklara hur det känns. Var tydlig i konfrontationen. Alla vet inte om hur deras klagomål, gnäll och insinuationer uppfattas och ett samtal kan hjälpa för att få slut på det. Om det inte hjälper, kanske du ska fundera på om personen bör finnas kvar i ditt liv. Alla människor går ju inte att välja bort helt, och då får man helt enkelt öva sig på att inte ta åt sig av obefogad kritik.

Många, många människor har dåligt samvete varje dag utan att de behöver ha det. Man tar lätt på sig skuld för allt negativt som händer runt omkring en. Om bästa vännen blir utbränd ”borde jag kanske stöttat mer och sett varningsklockorna”. Om bilen går sönder ”borde jag ha förutsett det”. Om det vuxna barnet separerar ”borde jag ha avlastat och hjälpt till med barnen mer”. Hör du ofta dig själv tänka såna saker? Känner du att du måste kompensera både partner och barn om du varit borta? För dig finns det ett väldigt bra citat:

Det är alltid fel människor som har dåligt samvete.

/Erich Maria Remarque

Varje gång du känner samvetskvalen komma smygande, stanna upp och samveta ditt samvete. Tänk efter:

  • Har du gjort något fel?
  • Har någon annan tagit skada av vad du gjort?
  • Gjorde du så gott du kunde?

I de flesta fall kommer dina svar att bli Nej, nej och ja. Lär dig att släppa känslan! Ta ett tag i luften ovanför huvudet, lyft bort det dåliga samvetet och släpp det på marken bredvid dig.

Läs också:
Good enough
Diskutera snyggt!
Hur hinner alla andra?

Text: Regina Johansson
Bild:  Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s