Kultur

Varför tittar alla på TV-serier?

När VHS-filmerna byttes ut mot DVD-skivor blev det möjligt att i mycket större utsträckning sälja boxar med TV-serier. Nu kan många timmar speltid få plats på en enda tunn skiva, och serieboxar finns i många hem. Men vad är grejen med att plöja igenom serier? Varför inte se en film istället?

 Jo, för att det känns mycket lättare. Det är lättare att dela upp tittandet i mindre portioner och man kan slappna av mer i tittandet. När man tittar på en  favoritserie, behöver man inte lära känna karaktärerna, och man behöver inte koncentrera sig så mycket på att hänga med i en invecklad handling. Många komediserier är uppbyggda så att även den som inte följt serien kan ha behållning av ett avsnitt. Dessutom visas tillbakablickar över det mest väsentliga. En film är minst en och en halv timme lång, men det är inte alltid man vill eller kan sitta så länge. Ett serieavsnitt är vanligen mellan tjugo minuter och en timme långt. Alltså en lämplig längd för en liten paus i vardagen!

På TV-kanalerna går det ständigt en massa komediserier. Kanske ser man ett avsnitt då och då men har svårt att fatta vad det är som är så bra. Men saken är den att det är mycket lättare att uppskatta en komediserie om man ser den i en följd! I serierna Scrubs, My Name Is Earl och Two And A Half Men finns  en massa små roligheter som man bara förstår om man sett alla avsnitt innan.

Varför tittar alla på tv-serier?

Varje avsnitt av en spännande dramaserie slutar på samma sätt: med en rejäl cliffhanger! Tänk vad skönt det vore att slippa vänta en hel vecka på fortsättningen..

Vill du ha tittartips? Läs Liza’s artiklar om Tv-serier:

Homeland
Sovjetiska spioner
Top of the lake
The Paradise
United states of Tara
Galna män!
Huset Eliott
Brittisk kvalitet
Bomb girls
Undercover
Kvinnor som provocerar
Hemliga agenter

Text & bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s