Hem & Trädgård

Chansar med paprikan!

Nu kliar det verkligen i fingrarna att sätta igång med odlingarna inför sommaren. Det är ännu för tidigt för det mesta, men i år ska jag pröva att så paprikan och chilin redan nu i februari. Det är egentligen för mörkt för att plantorna ska trivas men paprika och chili växer fruktansvärt långsamt och prova kan man alltid göra.

Har man möjlighet att ha en extra belysning till sin odling är det bra för växterna, då lurar man dem att det är längre fram på våren än det är. Det bästa för växterna är att ha belysningen tänd 12-14 timmar varje dag eftersom dagsljuset är inte så starkt när det är mulet ute. Det finns speciell växtbelysning att köpa från de flesta företag inom växtbranschen, de särskilda växtbelysningarna har optimalt ljus för att växterna ska trivas. Har man inte möjligheten att skaffa en sådan lampa kan man också använda en vanlig lampa, det är bättre med en vanlig lampa eller lysrör än inget extra ljus alls.

paprika

Paprika från förra årets odling

Jag brukar köpa frön till paprika som trivs i vårat klimat men det går utmärkt att ta kärnor från en paprika som du har köpt i affären också. Bara peta ur kärnorna ur paprikan eller chilifrukten och lägg dem på tork eller peta ner dem direkt i jorden. Jag gör ofta så om jag äter en god paprika eller tomat, så sparar jag några kärnor för att provodla dem. I somras hade jag två paprikasorter, den ena var från köpta frön  och den andra kom från en ”snackpaprika” jag köpt i affären och som jag tyckte var god. Plantorna som var från ”snackpaprika”  var både godare och växte bättre!

såjordochkrukor

För att ge dina plantor bästa tänkbara start i livet så är det bra att använda såjord. Jag brukar fylla en liten kruka med 3/4 bra plantjord och sen lägga såjord uppe på.Så- eller kaktusjord är näringsfattig och det underlättar för fröet att gro, när det börjar få rötter så söker de sig nedåt och hamnar då i den näringsrikare jorden och plantan kan stå kvar längre i samma kruka. Tänk på att vattna innan du lägger i fröna annars flyter de lätt upp och hamnar där de inte ska vara.  Det är viktigt att plantera om innan krukan är fylld med rötter, om plantan får näringsbrist då avstannar tillväxten och det tar tid för den att komma igång igen.

fröodling

Jag brukar använda ett så kallat pluggbrätt att så i. Det har ett rätt så stort hål i botten och när rötterna växer ut där drar de sig uppåt i krukan i stället och rötterna blir på det sättet kraftigare och det är lätt att plantera om plantan. Det går bra att använda precis det man har att så i, men det bör vara hål i botten för att undvika att plantor eller frön blir för blöta. Det går antagligen bra att så i blomjord eller den jorden man har, men om man gör enligt ”skolboken” är chansen större att lyckas med sin odling och det är lätt att ge upp om man misslyckas.

Text och Bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s