Mat & Bak

Tid för semlor

Fettisdagen och semlor är tätt förknippade med varandra. Kärt barn har många namn och så även semlan som även kallas fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg. När den kallas hetvägg serveras den med varm mjölk och då inte som dryck utan istället tillsammans med semlan i en skål.

Semlor finns idag i många varianter även om grunden är en bulle av ljust vetebröd fylld med mandelmassa och grädde. Själva ordet semla kommer från latinets similia som betyder vetemjöl och tyskans semel. Ursprungligen var det bara själva bullen utan fyllning som kallades semla.

Den moderna semlan blir vanlig först under  under 1900-talets början. Det skulle dröja fram till  1930-talet innan semlan spreds över landet. Ransoneringen under andra världskriget bidrog till att spridningen kom av sig. Fram till 1960-talet var det dessutom bara tillåtet att servera semlor på fettisdagen. Idag finns semlor att köpa redan i december och sedan ända fram till påsk.

Hur är då en riktigt bra semla? Min barndoms semlor hade grön mandelmassa eftersom vårt lokala konditori hade det som sitt signum. För mig blev det därför märkligt den dagen när jag för första gången åt en semla där mandelmassan inte var grön! En god semla har enligt mig en god balans mellan bulle, mandelmassa och grädde. Bullen får absolut inte vara torr, mandelmassan inte för lös och grädden helt enkelt inte för mycket. Varför inte vara lite vågad och testa en chokladsemla eller en semla smaksatt med blåbär och vanilj. Semlan är ju egentligen ett bakverk som verkligen inbjuder till att experimentera med eftersom den egentligen kan varieras i oändlighet.

IMG_5544

Text och Bild: Liza Kettil

Kategorier:Mat & Bak

Märkt som:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s