Resor

Planera inför din långresa

Sommaren 2012 backpackade jag i Asien under tre månader tillsammans med min sambo. Vi tog flyget till Japan och färjan över till Kina. Från HongKong flög vi till Malaysia och sedan vidare till Thailand. Landövergångarna planerade vi redan i Sveriga, likaså de första vandrarhemnätterna i de olika länderna. Resten fick vänta, vilket fungerande bra för det mesta. Budget var välplanerad med pengar reserverade för transporter mellan städer/länder, mat och boende. Men man kan inte planera allt, och ibland glömmer man även bort viktiga utgifter. I den här artikeln har jag därför skrivit ner tips på vad man bör tänka på när man planerar en långresa.

Budget

Det är oerhört viktigt att planera budgeten väl och se till att hålla koll på sina utgifter. De flesta har ingen inkomst under resan, utan alla pengar finns där från början. Om man då inte skriver ner hur pengarna används tappar man kontrollen direkt. Det finns många bra appar att använda, men annars fungerar block och penna alldeles utmärkt. Jag skrev ner varenda pinal och varje liten tugga vi köpte. En vattenflaska för 3 kronor kanske inte låter så mycket, men när du köper 20 vattenflaskor i veckan så påverkar det mycket. Gör olika budgetar för olika länder, om du ska besöka flera, eftersom det oftast skiljer i pris.

 Budgetposter att räkna med
Boende – Hur ska du bo? Billiga vandrarhem, medelklasshotell eller i bilen? Kolla upp på nätet vad olika ställen kostar, och räkna ut ett medelvärde för landet. Räkna med att det kan dra iväg åt dyrare alternativ, ifall det är fullbokat på de du helst vill till.

 Mat – Kommer du vilja äta ute på restaurang eller laga mat på vandrarhemmet? Finns det möjlighet till billiga gatustånd med mat, eller är restaurang det enda alternativet? Om du är kräsen med maten och inte kan lokalspråket kommer du kanske behöva gå till restauranger som har engelsk meny, och där kan priserna var högre. Tänk också på att alla vandrarhem inte har möjlighet till egen matlagning – jag kan inte minnas att något ställe hade det under vår resa. Det är vanligare i Europa än Asien.

Vatten – Vi glömde räkna med vatten när vi gjorde vår matbudget, så därför vill jag ge den en egen post här. Reser du i Europa eller USA kan du oftast dricka vatten ur kranen, men i Asien och Afrika är det inget alternativ, så du måste köpa vatten. Här kommer det dessutom vara väldigt varmt, så du kommer behöva dricka mycket. Stora vattenflaskor har lägre literpris, så ett tips är att köpa sådana för att fylla på din lilla flaska.

Transport – Här behöver du räkna både med transporter mellan olika städer och lokaltransport inom staden. Är det en promenadvänlig stad? Vilka alternativ finns för lokaltransport? I Tokyo kan du inte ta dig någonstans utan att åka tunnelbana, och det är dessutom dyrt. Vi hade helt missat att räkna med lokaltransport, så här försvann mycket pengar.

Tvätt – Du kommer behöva tvätta dina kläder ganska ofta. Här går det åt småsummor som har betydelse i längden.

Nöjen – Självklart vill du hitta på roliga saker, besöka intressanta platser och handla fina saker. Att budgetera för nöje kan vara svårt, men ett tips är i alla fall att ta i ordentligt. Du vill inte vara ute på ditt livs resa och upptäcka att du inte har råd att göra något annat än äta och sova. Självklart finns det många gratisnöjen överallt, men ibland kan det vara kul att ta några öl på en pub, eller gå in i det där templet. Ofta har man inte plats i ryggsäcken för så mycket shopping, men du kommer säkert vilja köpa med dig några minnen hem. Se till att ha full koll på nöjesposten så att inte pengarna försvinner för fort.

Transport – Kolla upp i förväg hur du kan ta dig mellan olika städer/länder och hur biljettsystemet fungerar. Kan du köpa biljett direkt på bussen? Finns det tågbiljetter kvar om man bokar dagen innan? Är det snabbast att åka buss eller tåg? I Europa är tågen oftast snabbare än bussen, medan det i Thailand är precis tvärtom. I Kina släpps tågbiljetterna 10 dagar innan avresa, och det gäller att vara på hugget för de går åt fort. Vi blev många gånger kvar längre än vi ville, för att det helt enkelt inte fanns plats i något tåg därifrån. Detta gör tyärr att man inte kan vara så spontan när man åker tåg i Kina, såvida man inte bara vill ha en ståplats eller en sittplats i andra klass.

Det är lätt att drömma om en långresa, men lite svårare att planera den realistiskt. Hur mycket pengar går åt och vad behöver man ha med sig?

Det är lätt att drömma om en långresa, men lite svårare att planera den realistiskt. Hur mycket pengar går åt och vad behöver man ha med sig?

Packning

Att packa inför en långresa är inte så lätt. Det första du behöver tänka på är vilken slags väska du ska använda. Åker du bil är en vanlig resväska eller stor gympabag ett bra alternativ, medan tågluffare nog vill ha en ryggsäck. Tänk på att inte packa för tungt i ryggsäcken, för du måste bära runt på allt. Du behöver antagligen inte så kläder som du tror, så du kan antagligen ta bort lite. Ett tips är också att packa i olika påsar så att du lätt kan hitta det du letar efter, spciellt om du använder ryggsäck. Tröjor i en grön påse, underkläder i en blå osv.

Det är bra att ha med sig en utflyktsväska också, för dagsturer och som handbagage på längre resor. Väskor att ha under kläderna är bra för att förvara värdesaker som pass, bankkort och extra kontanter. Lägg passet och pengarna i en platspåse så att de inte blir förstörda om du svettas mycket eller om det regnar. Jag använde den gula plastfickan från Forex.

Lista på bra-att-ha-saker i packningen:

 • Reselakan
 • Adapter och grenuttag
 • Toalettpapper
 • Plastpåsar
 • Resebadlakan
 • Liten handduk
 • Ficklampa/pannlampa
 • Handsprit
 • Våtservetter
 • Bekväma skor
 • Regnponcho

Läs mer av Eva på hennes blogg!

Text: Eva Sandberg
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s