Mat & Bak

Färgäkta på godishyllan

Kanske har du sett dem, kanske har du missat dem. På de flesta godishyllor i livsmedelsaffärer hänger det en liten påse i hörnet. Den kostar  säkert dubbelt så mycket som de andra påsarna trots att den är mycket mindre. Det är en påse med godis, utan syntetiska sötningsmedel eller konstgjorda färg- och smakämnen.

Man kan fråga sig varför man ska välja detta godis framför det vanliga –  grejen med godis är ju att det aldrig kan vara riktigt nyttigt. Men om vi bortser från miljötanken och diskussionen om huruvida färgämnen och sötningsmedel kan vara skadligt, så finns det ändå ett riktigt gott skäl att köpa denna dyra lilla påse: Eftersom det är dyrare köper man mindre och äter mindre.

Flera stora godistillverkare har åtminstone en godissort i sin produktion som är tillverkad med mer naturliga alternativ, till exempel ICA och Malaco Leaf.

Denna typ av gott faller inte alla i smaken, kanske för att det är svårare att få till konsistens och smak utan att använda sig av vissa ingredienser som annars är flitigt använt vid godistillverkning. Andra tycker tvärt om: att det smakar mer och ger en nöjdhet och mättnad som vanligt godis inte ger. Kanske handlar det till viss del om vad man är van vid?

I Sverige är Ekorrens Ekologiska en av de mest kända tillverkarna av godis utan syntetiska sötningsmedel eller konstgjorda färg- och smakämnen. Det innehåller heller inget konserveringsmedel och är som namnet avslöjar ekologiskt. Godiset säljs på Coop, Hemköp, Ica, Life, Willy’s och SF bio. Det finns dessutom återförsäljare på nätet, vilket kan vara en fördel då vissa butiker inte har så mycket ur Ekorrens sortiment.

vx0l8zcyobuzgb2qb2h18w

Vem vet, nästa gång du ska handla lördagsgodis kanske du lägger märke till den lilla påsen i hörnet?

Text: Regina Johansson
Bild: http://www.mynewsdesk.com/se/sjolundagard/images/ekorrens-ekologiska-syrlig-blandning-75073

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s