Familj & Hälsa

Planera studentmottagningen

Studentdagen är en viktig dag i livet, kanske är det den som på allvar markerar övergången mellan barndomen och att vara vuxen. Det är också en dag som markerar slutet på tre års studier och öppnar upp möjligheterna till något nytt. De flesta väljer att fira sin student med en studentmottagning på studentdagen. Vart en väljer att lägga sin nivå skiljer sig givetvis från familj till familj men det behöver inte bli kostsamt. Studentfirandet som helhet är något som kan komma att kosta mycket pengar och det gäller att i god tid se över vad bal, mottagning, presenter och studentkläder får lov att kosta. Fast även den som inte har gjort en budget i god tid före har fortfarande tid på sig att ordna en riktigt bra studentmottagning som dessutom kan vara plånboksvänlig.

3

Inbjudan

Det är inte nödvändigt att skicka ut inbjudningar till en studentmottagning, men det kan vara trevligt att göra trots allt. De flesta uppskattar att få lite tider att förhålla sig till. Skall mottagningen inte vara i det egna hemmet är det särskilt viktigt att förmedla vart mottagningen skall hållas. Ange gärna i inbjudan vilken tid studenten går ut och från vilken tid gästerna är välkomna.  Öppet hus är  den mest vanliga formen för studentmottagningen. Då kommer en när det passar efter ett utsatt klockslag. Här kan det vara klokt att inte anlända allt för sent på dagen eftersom studenten vanligen beger sig ut och firar med sina kamrater på kvällen. Öppet hus är praktiskt eftersom alla gäster inte kommer på en och samma gång. Det är också bra för gästerna eftersom många ofta har mer än en studentmottagning att besöka.

Klädsel

Det finns inte någon klädkod för studentmottagningar. Med tanke på att det är ett festligt tillfälle är det dock uppskattat om gästerna är lite uppklädda. Har du en studentmössa kvar kan du bära den på uppvaktningen om du vill men det är inte nödvändigt. Kan dock vara trevligt med tanke på att det inte finns så många tillfällen till att använda den annars.

Presenter

Att ta med sig en present får anses som god ton. Det kan givetvis vara en present som studenten önskat sig men annars är ett tips att köpa något som studenten kan ha med sig ut i vuxenlivet. Är det svårt att komma på något passande kan ju ett presentkort på exempelvis Ikea vara lämpligt eftersom den unge då själv kan välja. Viktigt att betona i sammanhanget är att det inte behöver vara något kostsamt. Viktigast är att komma dit och uppvakta. Det finns många bra presenter som inte behöver vara särskilt dyra.

2

Lokalen

När man har en student i huset så skall det synas! Pynta gärna även utanför hemmet/lokalen med björkris, vimplar och eller flaggor. Då blir det också tydligt för gästerna att de har hittat rätt. Öppet hus underlättar dukningen. Då är det enklast att ställa porslin och bestik på ett bord och låta gästerna förse sig själva. Fundera över hur gästerna skall sitta. Mindre bord kan vara att föredra framför långbord eftersom det är lättare att umgås runt ett mindre bord.

Maten

Studentmottagningar är rätt så enkla och lättsamma tillställningar. Gästerna droppar in allt eftersom och går ibland på flera olika mottagningar. Det innebär också att maten inte behöver vara särskilt avancerad. För den som har öppet hus kan en kallskuren buffé vara klokt. Då kan man ställa fram allt efter att gästerna anländer. Genom att hoppa över att servera varm mat underlättar man för sig själv och får större möjlighet att umgås med gästerna. Arla har många bra recept till en buffé som fungerar som bra inspiration om du vill laga maten själv. Väljer du istället catering är det viktigt att jämföra flera olika alternativ eftersom priset kan skilja sig åt mellan olika företag. Här kan det också vara klokt att be om möjlighet att provsmaka det cateringfirman erbjuder innan en bestämmer sig. Tänk så tråkigt att på själva studentmottagningen upptäcka att maten inte lever upp till ens förväntningar.

Glöm inte bort att det kan finnas gäster med specialkost. Att vara vegetarian är mycket vanligt idag men glöm inte heller bort vanliga allergier som gluten- och laktosintolerans. Skickas det ut inbjudningar till mottagningen, be dina gäster att anmäla specialkost.

Att servera alkohol är vanligt vid studentmottagningar men inte ett måste. Det fungerar bra med karaffer med vatten eller kanske någon ciderdryck. Vill man ändå servera alkohol så skippa årgångsvinet  En bag-in-a-box fungerar alldeles utmärkt. Naturligtvis kan den hällas upp på karaff för att se trevlig ut. För studenterna är studentdagen en dag som vanligen innehåller mycket alkohol och börjar redan med en champangefrukost. Är du orolig att din student och hens kompisar kommer dricka för mycket, kan det vara klokt att inte placera ut vin direkt på buffébordet. Servera endast genom en bar du har bemannad eller häll upp när gästerna sitter vid bordet för att få bättre kontroll på alkoholintaget.

Genom att vara väl förberedd och beroende på vilken mat som skall serveras slipper du tillbringa studentmottagningen i köket. Våga be om hjälp med det praktiska så allt inte faller på en eller två personer. Be några vänner eller släktingar att hjälpa till och fördela arbetet mellan er. På så vis har även familjen en chans att mingla och umgås med gästerna.

4

Barn

För barn kan en studentmottagning vara en mycket tråkig tillställning. Fundera över hur mottagningen kan göras trevligare för de barn som kommer. Gör i ordning ett barnbord där det finns spel, papper, kritor och annat att pyssla med. Kanske kan någon tonåring få i uppgift att vara lekledare. Uttråkade barn blir lätt griniga barn och det är ju synd med tanke på att studentmottagningen skall vara festlig och trevlig.

1

Läs gärna:

Studentplanering

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s